Account
Logo
Zoeken
6.8 °C

Boete voor wietteler die liever wilde zitten

vr 20 mei 2016, 17.30 uur

LEEUWARDEN - Twee mannen uit Twijzelerheide moeten na een bezoekje op vrijdagmiddag aan de zitting van de politierechter met een goed humeur het weekend in zijn gegaan. Het gaat te ver om te zeggen dat rechter Lieme Wijma kadootjes weggaf, maar de Twijzelerheidsters hadden zeker niet te klagen over de uitkomst van hun rechtszaak. De twee, 49 en 33 jaar oud, moesten terechtstaan voor betrokkenheid bij een wietplantage.

Die bevond zich op de zolder van de schuur van de woning van de oudste verdachte aan het Tsjerkepaed. De kwekerij -met 80 planten, de oogst was net geknipt- werd op 27 februari vorig jaar opgerold, nadat de politie een anonieme tip had gekregen. Er werden vier personen opgepakt, eentje -de 33-jarige verdachte- ging ervandoor. Hij beweerde dat hij niets met de kwekerij te maken had. 'Ik snap niet waarom ik hier zit', zei de Twijzelerheidster.

De andere verdachte had ruiterlijk toegegeven dat hij verantwoordelijk was voor de kwekerij. De rechter geloofde hem niet. De man zou alles zelf hebben gedaan, inclusief het opbouwen van de kweekruimte. Aangezien de man slecht ter been is, trok de rechter zijn verklaring in twijfel. 'Dat hebt u niet alleen gedaan, iemand heeft u geholpen'. De verdachte hield voet bij stuk, de andere verdachte zou alleen hebben geholpen bij het isoleren van het dak van de schuur.

De 49-jarige had op een zogeheten OM-zitting een strafvoorstel gekregen: als hij 60 uur werkstraf zou verrichten, dan hoefde hij niet voor de rechter te verschijnen. Juist vanwege zijn fysieke gesteldheid had de Twijzelerheidster dat voorstel naast zich neer gelegd. Hij zou dan nog liever 30 dagen zitten, het alternatief voor het niet uitvoeren van de werkstraf. 'Dat zou ik dan accepteren', aldus de Twijzelerheidster.

Achteraf was het maar goed dat hij dat voorstel naast zich neer had gelegd. Officier van justitie Ed Boelen eiste opnieuw 60 uur werkstraf. Op basis van de richtlijnen van de Nederlandse rechtbanken legde rechter Wijma een boete op van 1000 euro waarvan de helft voorwaardelijk. De 33-jarige kwam met de schrik vrij: hij werd wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken. 'U was wel in de buurt, maar u was niet in de schuur', verduidelijkte Wijma.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Ochtendrit na kroegavond wordt hele dure grap

Ochtendrit na kroegavond wordt hele dure grap

regionaal nieuws

Stroomstoring treft regio Eanjum

Stroomstoring treft regio Eanjum

regionaal nieuws

'Kleine windmolens ook voor particulieren toestaan'

'Kleine windmolens ook voor particulieren toestaan'





regionaal nieuws

Fietsster gewond bij aanrijding

Fietsster gewond bij aanrijding



regionaal nieuws

Auto neemt spontaan een duik in vijver

Auto neemt spontaan een duik in vijver