Account
Logo
Zoeken
3.7 °C
© WâldNet

Raad wil alternatieven voor brug Reigerstraat

vr 20 mei 2016, 0.06 uur

DOKKUM - Het college van de gemeente Dongeradeel gaat op zoek naar mogelijke alternatieven voor de Reigersbrug in Dokkum. Dat was de uitkomst van de raadscommissie van donderdagavond, waarin de wijk weer duidelijk van zich liet horen. Volgende week donderdag staat het onderwerp opnieuw op de agenda. Hoewel de meeste partijen nog geen overduidelijk standpunt naar voren brachten, leek er zich een meerderheid af te tekenen voor het behoud van de brug of in ieder geval een redelijk alternatief.

Namens de wijk sprak bewoner Buikema een pleitnota uit richting de raadsleden. De actiegroep is het namelijk niet met het mogelijk verdwijnen van de brug eens en laat dat nogmaals duidelijk zien en horen. Zo'n 50 personen hadden de avond voor de raadscommissie gehoor gegeven aan de oproep van actiegroep "Behoud Reigersbrug" om deel te nemen aan een protestactie om de Reigerstraatbrug in hun buurt te laten behouden. Met een spandoek en protestborden verzamelden de bewoners zich op de brug. Diezelfde protestborden waren ook donderdagavond goed zichtbaar.

De buurtbewoners vinden dat de brug behouden moet blijven omdat er elders in Dokkum ook diverse bruggen zijn aangelegd. De brug in het Fûgellân is veertig jaar geleden op verzoek van buurtbewoners aangelegd. “Het voortbestaan van de brug komt enkel ter sprake door de keuze van het college om miljoenen te investeren in het bevaarbaar maken van de onderhavige route”, aldus Buikema. Esther Hanemaaijer (CDA): “Waarom kunnen we niet aan deze vraag voldoen? Als deze wijk een brug wil, zorg dan dat er een brug blijft”. Ze kwam nog met een voorstel voor een zelfbedieningsbrug. Een dergelijke oplossing kost echter al snel enkele tonnen. Een gewone, nieuwe brug kan voor zo’n 60.000 euro op dezelfde plaats worden gemaakt.

Ook Kootje Klinkenberg van de PvdA riep wethouder Braaksma op om met creatieve oplossingen voor de brug te komen. Dongeradeel Sociaal was het felst tegen het verdwijnen van de brug en met name tegen het Sud Ie project in het algemeen. Buikema telde overigens 54 passanten over de Reigersbrug binnen anderhalf uur tijd. Aan het eind van de vergadering was het nog geen gelopen race of de brug daadwerkelijk gaat verdwijnen. Daarover volgende week donderdagavond tijdens de raadsvergadering meer.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
75.9%
Heel misschien wordt het nog wat....  
3.3%
Ik hoop dat het doorgaat!  
20.7%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381



regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'