Account
Logo
Zoeken
11 °C

'U ziet eruit als een piraat'

do 19 mei 2016, 15.00 uur

LEEUWARDEN - Als hij de rechtszaal binnenwandelt en in het stoeltje tegenover rechter Bert Dölle plaatsneemt, is de 59-jarige verdachte uit Feanwâlden nog kalm en bedaard. Maar als Dölle voorleest waarvoor hij is gedagvaard, brandt de Feanwâldster los. Hij heeft op 31 januari midden in de nacht met een koevoet twee ruiten ingeslagen van een woning aan de Bjirken in zijn woonplaats ingeslagen. Het was een welbewuste actie.

De bewoner is volgens de Feanwâldster 'al jaren aan het verraden en het klikken'. De Feanwâldster had ooit een illegale zender, tot de controleur van het Agentschap Telecom bij hem voor de deur stond. De zendpiraat kreeg te horen dat er klachten uit de buurt waren geweest. 'Hij heeft nota bene zelf een geheime zender gehad. Ze hebben hem gepakt en nu durft hij niet meer. Daar kan-ie zeker niet tegen en nu verraadt hij mij. Verdomme, verdomme', briest de Feanwâldster.

Hij gaat nog even door: hij zegt dat hij ook is verraden toen hij een keer met een buks had geschoten en nadat hij met zijn zwager vier steigerbuizen had gestolen. Getuige zijn strafblad -13 pagina's- heeft hij in het verleden wel meer uitgevreten. Hij begint zich steeds meer op te winden, de ene na de andere 'verdomme' vliegt door de lucht. Officier van justitie Rein Meinderts wijst de Feanwâldster erop dat een burger verdachte zaken mag en eigenlijk moet melden.

Met zijn zwarte hoofddoekje op doet de verdachte Meinderts ergens aan denken. 'U ziet eruit als een piraat, dat zou de connectie kunnen zijn met piratenzenders', zegt de officier. Hij trekt de vergelijking met piraten nog verder door: het moet niet zo worden dat iedereen maar mag doen en laten wat-ie wil en louter uit wraakgevoelens een raam in mag kinkelen. 'Daar wil ik niet naar toe, dat u zich een vrijplaats toekent', zegt Meinderts. Hij eist een boete van 400 euro waarvan 200 voorwaardelijk.

De schadeclaim van het slachtoffer, een bedrag van 543 euro, zou volgens de officier niet-ontvankelijk verklaard moeten worden. Uit het dossier blijkt dat de verzekering een soortgelijk bedrag al heeft uitgekeerd. De Feanwâldster slaat om als een blad aan een boom, hij is binnen een paar tellen zo rustig als hij was bij binnenkomst. 'Dat valt mij mee', zegt hij over de eis. 'Ik dacht, dat valt mij ook mee', reageert rechter Dölle. Hij neemt de eis over, tot grote tevredenheid van de verdachte. 'Het moet ook eens een keer gebeurd zijn, zegt de Feanwâldster voor hij rustig en vriendelijk groetend de rechtszaal verlaat.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

regionaal nieuws

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

regionaal nieuws

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt



kwijt / misdaad in je straat

Fiets gevonden in Buitenpost

Fiets gevonden in Buitenpost


regionaal nieuws

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof


ondernemend nieuws

Frl Bewind jarig: 20 jaar!

Frl Bewind jarig: 20 jaar!