Account
Logo
Zoeken
7.1 °C

'Hennepteler moet € 112.000 terugbetalen'

do 19 mei 2016, 12.00 uur

LEEUWARDEN - Op 20 maart vorig jaar werd in een woning aan de Biezen in Twijzelerheide een grote hennepplantage aangetroffen. Op de bovenverdieping waren vijf kweekruimtes ingericht. De wietplanten waren geknipt en er lag hennep te drogen. Er werden drie personen aangehouden, twee mannen en een vrouw. Een 29-jarige man uit Enschede bleek de huurder te zijn, hij moest zich voor de Leeuwarder rechtbank verantwoorden. De andere twee, de vrouw was zijn vriendin, hadden volgens hem niets met de kwekerij te maken.

De Enschedenaar huurde de woning al een paar jaar. Het was de verhuurder die alarm had geslagen. Hij nam in maart vorig jaar een kijkje bij de woning, nadat hij geen contact kon krijgen met de Enschedenaar. Toen de verhuurder aan de deur kwam, rook hij hennep. De huurder bekende dat hij de drijvende kracht achter de plantage was. Hij had altijd zijn geld verdiend als gigolo, hij gebruikte de woning in Twijzelerheide volgens eigen zeggen als uitvalsbasis voor zijn werk.

Toen hij een serieuze relatie kreeg, was hij gestopt met het gigolo-bestaan. Omdat hij schulden had, van kaarten en gokken, zocht hij een andere manier om zijn geld te verdienen. Hij zei dat hij de kweekruimtes zelf had opgebouwd. Hij ontkende dat hij stroom had gestolen. Hij zou wel zijn begonnen met het aanleggen van een stroomkabel naar de bovenverdieping. Omdat hij het niet vertrouwde, had hij de kabel niet aangesloten. De eerste oogst zou zijn mislukt omdat er brand was geweest in een van de ruimtes.

Toen de politie aan de deur kwam, lag de tweede oogst te drogen. In een plastic zak die in een van de kweekruimtes in een kachel was verstopt vond de politie 73 kogels en twee patroonmagazijnen van een uzi. Ook hier wist de Enschedenaar niets van af. Hij vermoedde dat een van zijn vroegere klanten de zak had verstopt. Volgens officier van justitie Roelof de Graaf waren er sterke aanwijzingen dat de kwekerij veel langer heeft gedraaid dan de verdachte wilde toegeven.

Buren hadden in 2013 bestelauto's met boedelbakken af en aan zien rijden. 'Het heeft er alle schijn van dat de kwekerij er al veel langer was', aldus De Graaf. Hij eiste een werkstraf van 240 uur en vier maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. De officier ging er vanuit dat er in elk geval eenmaal 1400 planten zijn geoogst. Het geld dat daarmee is verdiend, ruim 112.000 euro, zou op de verdachte verhaald moeten worden.
De Leeuwarder rechtbank doet op 1 juni uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369


regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij



regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
28.2%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
26.5%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
17.9%
Geen mening  
27.4%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!



regionaal nieuws

Feanster duo verdacht van meerdere diefstallen

Feanster duo verdacht van meerdere diefstallen

regionaal nieuws

Streep door gaswinning boven Schiermonnikoog

Streep door gaswinning boven Schiermonnikoog