Account
Logo
Zoeken
8.3 °C

Telefooncel weer aangesloten in Tijnje

ma 16 mei 2016, 12.47 uur

TIJNJE - Een aantal jaren geleden stonden ze bijna op elke hoek van de straat. Na de intrede van de mobiele telefoon zijn ze vrijwel over uit het straatbeeld verdwenen: de telefooncel. Deze is sindskort weer terug in Tijnje. Na de de plaatsing van de telefoonmast voor mobiel bellen gaat het dorp nu dus een stap terug in de tijd. De herintrede van de telefooncel is niet alleen bedoelt voor de mooie plaatjes, het dorp speelt hiermee ook in op een groeiende behoefte naar een telefooncel.

De geplaatste telefooncel is eentje uit de jaren '80 en werd in eerste instantie naar Friesland gehaald voor het iepenloftspul Spetters, dat vanaf 25 mei haar voorstellingen speelt. "Ons iepenloftspul is een toneelversie van de speelfilm Spetters en speelt zich net als de film af in de jaren '80. Om het beeld kloppend te maken, moesten we daarom op zoek naar een telefooncel uit die tijd en dat is ons uiteindelijk gelukt" zegt Hans van der Linden, bestuurslid van Stifting Iepenloft de Tynje.

Wel moest de 650 kilo zware telefooncel daarvoor helemaal uit het verre Zeeland worden gehaald. "Het was even een tripje, maar met de hulp van een paar enthousiaste en behulpzame Tynsters hebben we hem op zijn nieuwe bestemming weten te krijgen", aldus van der Linden.

In samenspraak met Plaatselijk Belang De Tynje is er nu besloten de telefooncel een permanente plek te geven op een centraal punt in het dorp. "Wanneer er weer een iepenloft op stapel staat, gaan we altijd met het de stichting om de tafel om een aantal zaken door te spreken en mogelijke plooien glad te strijken, in dat gesprek kwam ook de telefooncel naar voren en dat trok onze interesse" zegt Marc Mulder, voorzitter Plaatselijk Belang de Tynje. "Met de intrede van alle technologische snufjes lijkt een telefooncel wellicht overbodig maar voor het dorp is het een mooie karakteristieke toevoeging aan het huidige straatbeeld".

Met de toekomstige aansluiting op het lokale telefoonnetwerk en het installeren van de laatste technische snufjes als bijvoorbeeld beeldbellen denkt Tijnje ook te voorzien in een groeiende behoefte in het dorp.

"Ons dorp wordt nogal eens doorkruist door (tour)fietsers. Bij een ongelukje of pech kunnen deze fietsers dan terecht bij deze telefooncel. Vooral wanneer bijvoorbeeld de batterij van hun eigen mobiele telefoon het heeft begeven is dit een prachtige extra service die je als dorp kunt bieden."

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Raad kauwt nog even flink op woningen Houtigehage

Raad kauwt nog even flink op woningen Houtigehage

regionaal nieuws

Onwel geraakte automobilist ramt hekwerk

Onwel geraakte automobilist ramt hekwerk


regionaal nieuws

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Poll: Goede keuze of niet?

Ja  
29.6%
Nee  
51.9%
Maakt me niet uit  
18.5%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!


regionaal nieuws

Ochtendrit na kroegavond wordt hele dure grap

Ochtendrit na kroegavond wordt hele dure grap


regionaal nieuws

Stroomstoring treft regio Eanjum

Stroomstoring treft regio Eanjum