Account
Logo
Zoeken
10.7 °C

Wietteler Tw'heide: 'Vrouw wist van niets'

vr 13 mei 2016, 17.30 uur

LEEUWARDEN - Een echtpaar uit Twijzelerheide moest zich vrijdag op de rechtbank melden omdat ze zo'n anderhalf jaar geleden een wietplantage op zolder hadden. De zaak kwam aan het rollen door een anonieme brief, die in september 2014 op het politiebureau in Buitenpost was bezorgd. Nadat er eerst van buitenaf een stroommeting was gedaan, stond de politie op 3 november 2014 op de stoep bij de woning aan het Tsjerkepaed.

Op zolder stonden 252 hennepplanten van ongeveer vijftien centimeter hoog. De 58-jarige bewoner bekende dat hij de plantage eigenhandig had gebouwd. Ook had hij zelf buiten de meter om een stroomleiding naar boven toe aangelegd. Zijn tien jaar jongere echtgenote zou van niets hebben geweten. De vrouw zei tegen rechter Bauke Jansen dat ze wel een vermoeden had dat haar man met iets bezig was, maar ze had zich er nooit mee bemoeid.

In een asbak die in de kweekruimte werd aangetroffen lag een sigarettenpeuk met daarop haar DNA. Dat moest volgens de Twijzelerheidster niet verkeerd uitgelegd worden. Diezelfde asbak werd ook een verdieping lager gebruikt, als hij in de slaapkamer aan het darten was. De man zei dat hij eenmaal had geoogst. Van die oogst was de helft mislukt. De opbrengst was volgens de Twijzelerheidster 'een halve vuilniszak'. En dan waren de toppen ook nog niet eens geknipt.

Al met al had die eerste oogst hem alleen maar geld gekost. Daar dacht de officier van justitie heel anders over. Zij ging ervan uit dat de Twijzelerheidster ruim 10.000 euro had verdiend aan de verkoop van de hennep. Dat was met aftrek van de kosten die Liander in rekening had gebracht voor de illegaal afgenomen elektriciteit. De Twijzelerheidster heeft ruim 900 euro moeten betalen.

Al met al kwam hij er redelijk goed van af. De rechter sprak de echtgenote vrij. 'Uw rol is onvoldoende duidelijk geworden en u was niet in de positie om in te grijpen', concludeerde Jansen. De Twijzelerheidster kreeg een werkstraf van 75 uur en twee weken voorwaardelijke celstraf. De rechter bepaalde dat hij 1300 euro moet terugbetalen. Dat bedrag had de man zelf bij de politie genoemd, toen hem werd gevraagd wat hij voor de halve vuilniszak had gevangen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



ondernemend nieuws

Bespaar met zonnepanelen: een slimme investering

Bespaar met zonnepanelen: een slimme investering


regionaal nieuws

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919



regionaal nieuws

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen

regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland




regionaal nieuws

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt