Account
Logo
Zoeken
4.7 °C

'U bent de man met het witte petje'

vr 13 mei 2016, 13.30 uur

LEEUWARDEN - Een Burgumer (23) maakte zich medio februari schuldig aan mishandeling. Op het Ruiterskwartier in Leeuwarden had hij midden in de nacht iemand een klap tegen het hoofd gegeven. De man zei vrijdag tegen politierechter Bauke Jansen dat hij zich uitgedaagd had gevoeld. Terwijl hij in een eettent zat, zou een groepje jongens hem met gebaren naar buiten hebben gelokt. Hij bestreed dat hij, zoals het slachtoffer had verklaard, agressief en onder invloed van drugs was.

Hij moest zich vrijdag ook voor een andere en veel oudere zaak verantwoorden. Op 1 januari 2015 zou hij aan de Frisia in Drachten een groene container op een brandstapel hebben gegooid. De kliko was van een buurvrouw van een kennis van de Burgumer, die ook aan de Frisia woont. Politieagenten in burger hielden de woning al een tijdje in de gaten, nadat er op Oudjaarsdag 60 autobanden in beslag waren genomen.

Dat gebeurde omdat de politie vermoedde dat de banden 's nachts verbrand zouden worden. De agenten zagen iemand met een wit petje lopen, nadat ze het geluid van een rollende container hadden gehoord. Meteen daarna zagen ze dat de container half op de brandstapel lag. De Burgumer en zijn maat werden 's ochtends vroeg aangehouden. De Burgumer zei dat hij wel andere spullen op de brandbult had gegooid, maar geen container.

Hij liep destijds in een proeftijd, er hing hem nog een werkstraf van 20 uur boven het hoofd. Raadsman Tinco Delhaye bepleitte vrijspraak, maar daar ging de rechter niet in mee. 'U bent de man met het witte petje', zei Jansen stellig. Hij veroordeelde de Burgumer tot een werkstraf van 80 uur. Ook de eerder voorwaardelijk opgelegde werkstraf van 20 uur zal hij moeten doen. Als stok achter de deur legde de rechter twee weken voorwaardelijke celstraf op.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381


regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'





regionaal nieuws

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand


Poll: Goede keuze of niet?

Ja  
26.5%
Nee  
55.3%
Maakt me niet uit  
18.3%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!