Account
Logo
Zoeken
7.1 °C

Foto: Henk Stoelwinder |  Supermarkten in Opsterland draaien op zondag overuren omdat veel Drachtsters daar hun boodschappen halen op zondag

Drachtster winkeliers smachten naar koopzondag

wo 11 mei 2016, 13.03 uur

DRACHTEN - De wens voor een zondagsopenstelling van winkels is dinsdagavond door een grote groep ondernemers in de politieke arena uitgesproken. Tijdens een speciale Ronde Tafel-bijeenkomst stelde de politieke partijen vragen aan de verschillende belanghebbenden over de aanpassing van de winkeltijdenverordening.

"De omzet op zondag vloeit weg naar andere plekken", constateert Cor Tjepkema van fietsenzaak Halfords. "Wij kunnen onze ogen niet sluiten voor maatschappelijke ontwikkelingen. Uit onderzoek blijkt dat de opzet op een koopzondag hoger is in vergelijking met andere dagen. Drachten kan zich het niet permitteren dat deze inkomsten wegvloeien naar andere plaatsen", vindt Douwe Blom, die modezaken in Drachten heeft. Sander Mons stelt dat niemand hem, als werknemer van Albert Heijn, verplicht om op zondag te werken. "Maar door op zondag te werken, heb ik meer kans om door de week tijd aan mijn gezin te schenken."

Toch waren er ook tegengeluiden. Volgens SGP'er Albert Thewes de Boer wordt het Christenen steeds moeilijker gemaakt om de zondagrust te respecteren. "Als je als Christen de zondag wilt beleven, dan krijg je met de koopzondag geen kans. In Drachten moet je immers door het centrum om bij de kerk te komen." Marco Bijl, inwoner van Houtigehage, ziet de koopzondag als een modeverschijnsel. "Koopzondag betekent dat er minder inkomsten op doordeweekse dagen zijn."

In de aanloop naar het debat vond er ook een enquête plaats onder ondernemers. Lieuwe Spoelstra van drogist DA zet zijn vraagtekens bij het proces. Hij liet weten tegen een koopzondag te zijn. "Maar dat is een persoonlijke overtuiging. In mijn ogen is een enquête niet representatief als andere ondernemers niets is gevraagd. Pas als je dat doet heb je een echte maatstaaf. Doe het eerlijk en objectief, bij zowel werkgevers en werknemers. Dit besluit is van dusdanig groot belang, dat er vooraf gedegen onderzoek moet worden gedaan."

Het woord is nu aan de politiek.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




kwijt / misdaad in je straat

Fiets gevonden in Buitenpost

Fiets gevonden in Buitenpost



regionaal nieuws

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

ondernemend nieuws

Frl Bewind jarig: 20 jaar!

Frl Bewind jarig: 20 jaar!




regionaal nieuws

Ree uit hek bevrijd door brandweer

Ree uit hek bevrijd door brandweer