Account
Logo
Zoeken
10.1 °C

Officier: boormachinedief moet in inrichting

di 3 mei 2016, 17.20 uur

LEEUWARDEN - Tegen een Rotterdammer (44) die wordt verdacht van het plegen van diefstallen uit Friese bouwmarkten, is dinsdag bij de Leeuwarder rechtbank de zogeheten ISD-maatregel geëist. Officier van justitie Peter van der Spek beschouwt de Rotterdammer als een veelpleger en wil dat de man twee jaar lang verplicht opgesloten en behandeld wordt in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD). De Rotterdammer heeft een strafblad dat maar liefst 57 bladzijden dik is.

De man was in augustus vorig jaar vrijgekomen. Kort daarna, op 25 september, zou hij alweer zijn eerste diefstal hebben gepleegd in een bouwmarkt in Emmeloord. Een paar maanden later, op 12 januari, zou hij bij dezelfde bouwmarkt een accuboormachine hebben gestolen. Drie dagen later, op 15 januari, werd de Rotterdammer gesignaleerd in bouwmarkten in Leeuwarden, Franeker en Dokkum. Bij al die bouwmarkten werden diezelfde dag accuboormachines gestolen.

De Rotterdammer staat op beelden van beveiligingscamera's. Daarop is niet te zien dat hij daadwerkelijk boormachines steelt. Maar hij staat wel op beeld als hij een doos met een accuboormachine in een mandje doet, even buiten beeld verdwijnt en vervolgens met een leeg mandje weer in beeld komt. Bij een elektronicazaak in Dokkum is op 15 januari een iPad Mini gestolen. Bij twee bouwmarkten in de buurt werden boormachines gestolen. Al die spullen werden teruggevonden in de auto, een Ford Focus, waarin de Rotterdammer samen met een andere man werd aangehouden.

Na de diefstal van een accuboormachine in Leeuwarden was er alarm geslagen. Het personeel had de Rotterdammer herkend nadat er via een interne mail aan alle Karwei-bouwmarkten een foto van de man was verspreid. De verdachte en zijn kompaan werden aan de andere kant van de Afsluitdijk aangehouden. Van een aantal spullen die in de auto lagen, konden de serienummers gelinkt worden aan de waar die eerder die dag was gestolen.

Zo kon de iPad, waarvan de Rotterdammer zei dat hij de tablet voor zijn dochter had gekocht, via de groothandel getraceerd worden naar de elektronicawinkel in Dokkum. De verdachte beweerde dat zijn maat de accuboormachines van iemand in Leeuwarden, een zekere 'Johan', had gekocht. De afspraak zou via Marktplaats zijn gemaakt. De Rotterdammer zei dat hij de bouwmarkten had bezocht omdat hij op zoek was naar gedumpte spullen om te repareren. De Leeuwarder rechtbank doet op 17 mei uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




kwijt / misdaad in je straat

Tijgertje vermist in Drachten

Tijgertje vermist in Drachten

regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369




regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij



regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal