Account
Logo
Zoeken
3 °C

Vuistslag Damwâldse (22) heeft grote gevolgen

vr 29 april 2016, 17.55 uur

LEEUWARDEN - Een vriendin had de 22-jarige Damwâldse omschreven als 'zorgzaam en gesloten'. Toch had ze tijdens het Nieuwjaarsfeest in Dokkum een andere vrouw een stevige dreun op de mond gegeven. Met als gevolg een hersenschudding, een afgebroken zenuw van een tand en een loszittende tand. 'Ik had meteen spijt. Ik heb er nachten van wakker gelegen, zo ben ik helemaal niet', zei de Damwâldse vrijdag tegen rechter Maaike de Wit.

Ze ging nog even door: 'Ik ben juist anti-geweld. Als ik mensen in een kroeg zie vechten, dan word ik er misselijk van'. Nu was zij degene die in Partycentrum Sense iemand anders had mishandeld. Het slachtoffer was niet zomaar iemand voor de Damwâldse, haar vriend was ooit vreemdgegaan met het meisje. Op die 2e januari kwam alles eruit: 'Ik had haar een poos niet gezien. Toen ik haar zag dacht ik, wat heeft ze me allemaal aangedaan, het is gewoon niet eerlijk'.

Terwijl ze samen met de rechter het incident in haar herinnering probeerde terug te halen, kon de Damwâldse haar tranen niet bedwingen. Het slachtoffer belandde op de spoedhulp van het MCL in Leeuwarden. Ze had last van hoofdpijn en ze moest zich door een tandarts laten behandelen. Van een voortand was de zenuw afgescheurd en twee andere tanden zaten los. Na het voorval bleef het slachtoffer zich angstig voelen. Ze was neerslachtig en kreeg paniekaanvallen. Uitgaan doet ze niet meer.

'Dat deed ze ook al bijna niet meer', wist de Damwâldse, die het duidelijk niet eens was met de hoogte van de schadeclaim van het slachtoffer. Er werd bijna 1600 euro aan materiële schade -tandarts, onkosten- gevorderd en nog eens 1220 euro smartengeld. Het slachtoffer zat er ook mee dat de Damwâldse op geen enkele wijze excuus heeft gemaakt. Die wierp tegen dat het slachtoffer ook nooit haar verontschuldigingen heeft aangeboden voor wat ze haar had aangedaan.

De Damwâldse zei dat ze 'bang', was, bang om zich kwetsbaar op te stellen. 'Zij is ook bang voor u', reageerde de rechter. 'Een roekeloze daad met grote gevolgen', noemde officier van justitie Ed Boelen de eenmalige uithaal van de Damwâldse. De officier vond dat zij de schade moest betalen. Verder eiste Boelen een geheel voorwaardelijke werkstraf van 60 uur. In tegenstelling tot de officier, die vond dat de Damwâldse zich schuldig had gemaakt aan mishandeling met zwaar lichamelijk letsel, achtte de rechter slechts 'eenvoudige' mishandeling bewezen.

De voorgeschiedenis was geen rechtvaardiging voor wat er was gebeurd, stelde De Wit. Zij hield wel iets meer dan de officier rekening met de omstandigheden van de zaak en met het feit dat de Damwâldse een blanco strafblad had. Dat deed ze door een geheel voorwaardelijke boete van 1000 euro op te leggen. De Damwâldse moet wel het volledige schadebedrag, in totaal 2811 euro, aan het slachtoffer betalen. Op de vraag van de rechter of ze in hoger beroep wilde gaan, antwoordde de Damwâldse dat ze er 'wel klaar' mee was.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381



regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'





regionaal nieuws

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Poll: Goede keuze of niet?

Ja  
26%
Nee  
55.3%
Maakt me niet uit  
18.7%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!