Account
Logo
Zoeken
4.7 °C

Vrouw gebruikt geld Kika om schuld te betalen

vr 29 april 2016, 12.30 uur

LEEUWARDEN - Het was zo'n mooi en nobel streven: een inwoonster van Twijzelerheide (43) organiseerde in augustus vorig jaar samen met haar man een inzamelingsactie voor een ernstig ziek meisje uit Limburg. Een week lang werden er in samenwerking met de Piraten Club Twijzelerheide (PCT) en radiozender de Fryske Rakkers veilingen georganiseerd, vanuit een tent in de tuin van het stel werden radio-uitzendingen verzorgd en er werden collectes op touw gezet om de grootste wens van het vijfjarige meisje te realiseren: een bezoekje aan Disneyland Parijs.

Aan het eind van de rit was er 6600 euro binnen, de helft zou naar het meisje gaan, de andere helft naar Stichting Kika (Kinderen Kankervrij). Het was een mooi bedrag, maar het geld zou nooit op de bestemming komen. Vrijdag moest de Twijzelerheidse zich voor de rechter verantwoorden omdat ze de opbrengst van de inzamelingsactie achterover had gedrukt. De vrouw kwam niet opdagen. Bij de politie had ze een bekennende verklaring afgelegd. Ze had de opbrengst van de inzamelingsactie grotendeels gebruikt om haar financiële problemen op te lossen.

Nadat ze in 2007 was gescheiden bleef ze met een schuld van een paar duizend euro zitten. Haar nieuwe partner, de initiatiefnemer van de inzamelingsactie voor het zieke meisje, wist van niets. Hij was er ook niet van op de hoogte dat zijn vrouw het geld had gebruikt om haar schulden af te lossen. Zij had de politie verteld dat de schuldeisers -het zouden er drie zijn geweest, namen wilde ze niet noemen- zich bij haar hadden gemeld zodra ze lucht kregen van de succesvolle actie. Uiteindelijk kwam 1000 euro alsnog bij het zieke meisje terecht.

Daar kwam later nog eens 3000 euro bij van een tweede actie, zodat het meisje alsnog naar Disneyland Parijs kon. Nadat was uitgekomen wat er met het geld was gebeurd, probeerde de Twijzelerheidse nog te redden wat er te redden viel door zelf rekeningen in elkaar te flansen die zouden moeten bewijzen dat er wel degelijk geld was overgemaakt. Toen aan het licht kwam wat ze had gedaan, betuigde de vrouw spijt. Ze schaamde zich diep. Ze wilde het goedmaken met de buurt en ze zou het geld in maart van dit jaar terugbetalen.

Dat is nog steeds niet gebeurd. Ze heeft wel hulp gezocht bij het maatschappelijk werk en ze heeft zich aangemeld bij budgetbeheer. Dat pleitte in haar voordeel, vond rechter Maaike de Wit. Maar de vrouw had volgens De Wit ook het vertrouwen beschaamd van een groot aantal mensen in het dorp. Dat ze schulden had, mocht niet als excuus gebruikt worden. 'De voorgeschiedenis maakt het niet goed', zei de rechter. Zij veroordeelde de Twijzelerheidse tot een werkstraf van 200 uur waarvan de helft voorwaardelijk. Verder besliste De Wit dat de vrouw het volledige bedrag - 5600 euro - moet terugbetalen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381


regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'





regionaal nieuws

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand


Poll: Goede keuze of niet?

Ja  
26.5%
Nee  
55.3%
Maakt me niet uit  
18.3%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!