Account
Logo
Zoeken
9.3 °C

Zeven lintjes in Smallingerland

di 26 april 2016, 12.00 uur

DRACHTEN - In de gemeente Smallingerland werden dinsdagochtend zeven personen verrast met een Koninklijke Onderscheiding.

De volgende mensen ontvingen een lintje:

Decorandus: G. (Govert) van Brakel uit Amersfoort
Onderscheiding: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Van Brakel (66) startte zijn loopbaan als persvoorlichter op het ministerie van Onderwijs en was aansluitend als freelancer (1976-1996) actief bij o.a. de NCRV. In 1979 kwam hij bij NCRV-Radio in dienst als presentator, eindredacteur en verslaggever. Hij presenteerde onder mee het radioprogramma Sport op Zaterdag en hij was er enkele jaren werkzaam als hoofd Gesproken Woord. In 1991 maakte hij de overstap naar de NOS. Hij was daar een van de vaste presentatoren van het Radio 1 Journaal, presentator van Met het Oog op Morgen (1989-1996) en van Langs de Lijn (1991-2009).

De heer Van Brakel gaf, mede door zijn goede voorbereiding, als presentator van het Radio 1 Journaal autoriteit als een betrouwbare en goed ingelichte nieuwsbron. Hij was vele malen te horen als centrale presentator van diverse gebeurtenissen tijdens de Nationale Dodenherdenking en rondom het Koninklijk Huis, waaronder het koperen jubileum van Koningin Beatrix, de extra uitzending bij het overlijden van Prinses Juliana, bij bijzettingen van Prins Claus en Prins Bernhard en het huwelijk van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima. Door zijn jarenlange ervaring geeft zijn wijze van presenteren een gevoel van vertrouwen bij de luisteraars.
Hij was actief bij grote nieuwsgebeurtenissen, zoals direct na de door van cabaretier Wim Kan, de Bijlmerramp, de vliegramp met een Nederlands toestel in Faro, de ochtend na de cafébrand in Volendam, de uren naar de moord op politicus Fortuyn en die op filmmaker en criticus Theo van Gogh.
Voorts was hij betrokken bij speciale uitzendingen van grote (inter)nationale evenementen zoals de veertigjarige herdenking van de Watersnoodramp, de Elfstedentocht, de Tour de France, de Olympische Spelen en Voetbalkampioenschappen. De heer Van Brakel drukte met al deze uitzendingen een stempel op de geschiedenis van het radionieuws.

Door zijn vakmanschap en door zijn kennis en talent te delen met anderen heeft hij er mede voor gezorgd dat de kwaliteit van de Nederlandse (publieke) radio naar een hoger plan is getild. De heer Van Brakel is een inspiratiebron geweest voor veel radiopresentatoren.

Sinds 2009 is de heer Van Brakel gepensioneerd maar hij is nog steeds actief voor het medium radio. In 2010 werd hij opnieuw presentator op NPO Radio 1 en presenteert hij elke zondag het programma de perstribune voor Omroep Max. Tevens was hij actief als invalpresentator van het NCRV-programma Plein 5 en presenteerde hij in de zomerperiode van 2010 elke werkdag Café Van Zomeren op Radio Nederland Wereldomroep.

Daarnaast ontplooide/ontplooit de heer Van Brakel de volgende vrijwillige activiteiten:
1990-2010 mentor van collega's. De heer Van Brakel heeft collega's, bijv. de vrijwilligers van Ziekenomroep De Golfbreker, ondersteund en begeleid door overdracht van zijn kennis en kunde.
2010-heden redacteur van het Magazine van VGOmedia. Dit is de vereniging van gepensioneerde medewerkers van de omroep en andere media. De heer Van Brakel adviseert over interessante onderwerpen voor het magazine, bereidt de interviews voor en werkt ze uit. In voorkomende gevallen is hij actief als gespreksleider van de algemene vergaderingen van de vereniging.
2012-2015 gastdocent van de Universiteit Amsterdam. De heer Van Brakel verzorgde hoorcolleges communicatie-ethiek voor studenten communicatiewetenschappen.
2012-2015 vrijwilliger bij De Bibliotheek Eemland in Amersfoort. De heer Van Brakel was actief bij de oprichting van de leesclub Makkelijk Lezen, die voor laaggeletterden is bedoeld. Daarnaast gaf hij de masterclass Interviewen.
2013-heden ondersteuner en adviseur van de Lutherse Kerk De Amersfoortse Zwaan. De heer Van Brakel zorgde ervoor dat de kerk een doorstart kon maken en dat er een wekelijks programma kan worden geagendeerd. Daarnaast begeleidde bij het interne reorganisatieproces van het team.

Gelet op de aard, duur, uitstraling van zijn activiteiten, is de heer Van Brakel benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau bij Algemene Gelegenheid 2016.

Decorandus: P. (Peter) van Brakel te Drachten
Onderscheiding: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Van Brakel (74) voorheen werkzaam bij de Nederlandse Politie, laatstelijk als korpschef van de regiopolitie Friesland, ontplooide/ontplooit de activiteiten:

  • 1994-2008 bestuurder bij Veilig Verkeer Nederland. De heer Van Brakel was actief als secretaris van het Dagelijks Bestuur (1994-1995), secretaris van het Algemeen Bestuur (1995-1999), secretaris van de Verenigde verkeersveiligheidsorganisatie VVO (1999-2000) en secretaris van de Verenigde verkeersveiligheidsorganisatie 3VO (2000-2003) en secretaris van het Nationaal Centrum Verkeersveiligheid (NCVV) (2003-2008) en als secretaris van het district Utrecht (2003-2005). Daarnaast was hij voorzitter van de Stichting nationaal Centrum Veilig Verkeer. Deze stichting had/heeft als doelstelling het inrichten, in stand houden en exploiteren van een voorlichting-, instructie- en studiecentrum voor veilig verkeer en het verrichten van alle handelingen in de ruimste zin van het woord, welke hiermee verband houden.
  • 1996-2008 coördinerend redacteur ten behoeve van het handboek voor de politie (Stapel & De Koning).
  • 2001-2012 voorzitter van de Bezwaren Advies Commissie van de Nederlandse Politie Academie.
  • 2003-2016 voorzitter van de Raad van Toezicht van de Zorggroep Liante (Zuidoost-Friesland).
  • 2005- 2010 bestuurslid van de Stichting Meldpunt Vermissing Nederland. De heer Van Brakel was ook actief als voorzitter van de begeleidingscommissie Hulplijn vermiste personen.
  • 2005-2011 voorzitter (2005-2008) en lid/plaatsvervangend voorzitter (vanaf 20080 van de commissie van Beroep Politie examens van de Nederlandse Politie Academie

Daarnaast was de heer Van Brakel onder meer actief als lid van de Adviesgroep Slachtofferzorg (ministerie van Veiligheid en Justitie), als bestuurslid van het Nationaal Centrum Preventie, als adviserend lid van de Commissie Veiligheid van de VNG, als voorzitter van de Vereniging van Hogere Politieambtenaren, als lid van de Centrale Commissie Misdaadvoorkoming, als lid van het curatorium van de Nederlandse Politie Academie, als bestuurslid van de CVOB-kring voor de politieadministratie en als lid van de begeleidingscommissie van het Politie Studiecentrum te Warnsveld.

Gelet op de aard, duur, uitstraling van zijn activiteiten, is de heer Van Brakel benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau bij Algemene Gelegenheid 2016.

Decorandus: R (Riemke) (roepnaam: Riemie) Oost-Kort te Drachten
Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Oost- Kort (75) ontplooide/ontplooit de volgende activiteiten voor De Arke, de protestantse wijkgemeente Drachten West:

1987-heden Hulpkoster
1988-1996 ouderling/diaken
1989-heden bezoekwerk
1992-2012 vrijwilliger OPA (oud papier actie)
2004-2009 lid van de missionaire werkgroep

Gelet op de aard, duur, uitstraling van haar activiteiten, is mevrouw Oost-Kort benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau bij Algemene Gelegenheid 2016.

Decorandus: K (Klaas) Leistra te Opeinde
Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Leistra (67), voorheen werkzaam als kraanmachinist bij het aannemersbedrijf Verkley, ontplooide/ontplooit:

  • 1969-1977 bestuurslid van de buurtvereniging "De Gilden" te Drachten.
  • 1975-heden vrijwilliger bij en voorzitter van de personeelsvereniging van Verkley Kabels en Leidingen te Drachten. De heer Leistra speelt o.a. sinterklaas.
  • 1977-1988 vrijwilliger bij en bestuurslid van de Gereformeerde Kerk Nijega/Opeinde/De Tike. De heer Leistra was o.a. ouderling, voorzitter van de diaconie, voorzitter van de activiteitencommissie en voorzitter van de Commissie van Beheer.
  • 1988-heden vrijwilliger bij en medeoprichter, bestuurslid (1984-1990) en voorzitter van het dorpshuis "De Wringe" te Opeinde. De heer Leistra was voorheen actief bij de bouw en de latere renovatie van het dorpshuis. Ook realiseerde hij de biljartclub en de jeu-de-boulebanen. De heer Leistra is medeoprichter van de Federatie van Dorpshuizen Smallingerland.

De heer Leistra is tevens bestuurslid van de Christelijke zangvereniging "Loof de Heer" te Opeinde en van de activiteitencommissie te Opeinde. Daarnaast is hij medeoprichter en voorzitter van het Shantykoor Opeinde.

Gelet op de aard, duur, uitstraling van haar activiteiten, is de heer Leistra benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau bij Algemene Gelegenheid 2016.

Decorandus: P (Petrus) (roepnaam: Peter) Terpstra te Drachten
Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Terpstra (66) was werkzaam bij de gemeente Smallingerland en is thans gepensioneerd. Daarnaast ontplooide/ontplooit hij de volgende activiteiten:

1987-heden diverse functies bij korfbalvereniging De Pein. Hij was/is:
(voormalig) bestuurslid namens de jeugdcommissie
(voormalig) jeugdscheidsrechter
Redactielid van Clubblad De Kuorkerinder
Organisator van de competitiemidweek voor senioren
(voormalig) organisator van jeugdseries
Mede-initiatiefnemer en medeorganisator van de Leijenloop
Medeauteur van de jubileumuitgaven (40- en 50 jarig) van de vereniging
Vrijwilliger bij het draaien van kantinediensten
Maker van verslagen van ledenvergaderingen
1991-heden vrijwilliger bij Smelne's Erfskip. De heer Terpstra scant oude foto's en ansichtkaarten die hij van teksten voorziet. Dit materiaal wordt gebruikt bij allerlei activiteiten en publicaties. Tevens is hij lid van de Werkgroep Presentaties en verzamelt en onderzoekt als zodanig materiaal (o.a. uit archieven) en verzorgt de techniek tijdens de presentaties.
2010-heden vrijwilliger bij het Museum Drachten. Hij doet onderzoek naar de geschiedenis van de gemeente Smallingerland. Tevens was hij sleutelhouder, draaide bardiensten en zette zich in voor tentoonstellingen (deelonderzoek, advies).
2011-heden medeoprichter, penningmeester en algemeen bestuurslid van de Stichting Spoorverleden Drachten. Mede door zijn inzet staat er nu een locomotief bij Philips Drachten als gedenkteken aan het spoorverleden van Drachten

Daarnaast was de heer Terpstra actief lid van een groep mensen die in samenwerking met Dorpsbelang Opeinde kennis vergaarde over het verleden van het dorp, medeoprichter, secretaris en bestuurslid van de Histoaryske Feriening De Pein. Sinds vele jaren doet de heer Terpstra onderzoek naar de historie van het dorp en draagt zijn kennis uit, onder andere middels publicaties. Hij was /is medeorganisator van Open monumentendag en het Jier van Smellinger Lânskip.

Gelet op de aard, duur, uitstraling van haar activiteiten, is de heer Terpstra benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau bij Algemene Gelegenheid 2016.

Decorandus: F (Foppe) Delfsma te Drachten
Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Delfsma (75) ontplooide/ontplooit de volgende vrijwillige activiteiten:

1992-heden vrijwilliger bij de Vrije Baptisten Gemeente Bethel te Drachten. De heer Delfsma was/is actief als koster en beheerder van het kerkgebouw en als gastheer rondom de zondagsdiensten. Daarnaast is hij initiator van een gebedsgroep voor vervolgde christenen. Ook is hij actief als leider van een huiskring.
1995-heden vrijwilliger bij de Stichting Dorcas Aid Internationaal. De heer Delfsma was/is actief betrokken bij voedsel- en kledingacties ten behoeve van de allerarmsten in Oost-Europa, Afrika en Syrië. Daarnaast werft hij collectanten en is hij zelf ook actief als collectant.
1995-heden vrijwilliger voor de stichting Open Doors Nederland. Deze stichting ondersteunt christenen in "voor het evangelie gesloten landen". In dat verband heeft de heer Delfsma meermaals zendingsreizen georganiseerd en begeleid in China, Noord-Korea en Egypte
1999-heden vrijwilliger bij de Stichting Operatie Mobilisatie Nederland. Deze stichting helpt wereldwijd lokale kerken om het evangelie te verspreiden. Deze werkzaamheden variëren van praktisch werk en ontwikkelingshulp tot straatevangelisatie en jongerenwerk. Momenteel is de heer Delfsma actief als database manager. Daarvoor heeft hij zich ingezet voor personeelszaken en deed hij de begroting voor langdurig uitgezonden zendelingen. Daarnaast verrichtte hij PR-activiteiten tijdens evenementen.

Gelet op de aard, duur, uitstraling van zijn activiteiten, is de heer Delfsma benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau bij Algemene Gelegenheid 2016.

Decorandus: A.K.D. (August Karl Douwe) (roepnaam Guus) Bräuner te Drachten
Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Bräuner (77) voorheen werkzaam in het onderwijs ontplooide/ontplooit de activiteiten:
1974-1988 ouderling-kerkvoogd van de Hervormde gemeente Drachten.
2000-2004 vrijwilliger bij de Stichting Wijkraad De Singels te Drachten. Hij was betrokken bij de inrichting van de "Singels".
2000-2007 lid van de Raad van Advies van Ziekenhuis Nij Smellinghe te Drachten.
2000-2012 penningmeester (2000-2002) en voorzitter (2002-2012) van de Bewonersvereniging 't Hout te Drachten.
2000-heden vrijwilliger bij de Stichting Bedrijvencentrum A7 te Drachten. Deze stichting zet zich in voor recent gestarte ondernemers, verzorgt passende huisvesting en verleent advies. De heer Bräuner fungeert als aanspreekpunt.
2000-heden vrijwilliger bij het ziekenhuis Nij Smellinghe. De heer Bräuner draagt bij aan het organiseren van kerkdiensten in het ziekenhuis.
2001-heden interim-voorzitter van de kerkenraad Zuid (2001-2002) en vicevoorzitter van de algemene kerkenraad (2002-heden) van de Protestantse gemeente Drachten
2002-heden rondleider bij de stichting ir. D.F. Woudagemaal. Na de plaatsing van het Woudagemaal op de UNESCO-Werelderfgoedlijst is de Stichting ir. D.F. Woudagemaal opgericht. Deze stichting heeft als doel om een breed publiek kennis te laten maken met het Woudagemaal op een cultureel verantwoorde manier.
2003-2013 lid van de voormalige Senioren Advies Raad Smallingerland.
2004-heden voorzitter van de Vereniging van Oud-Workumers. Daarnaast organiseert de heer Bräuner o.a. jaarlijks de drie-daagse reünie.
2011-heden vicevoorzitter van de Seniorenconvent Commerciële Club Friesland (SCCF). De SCCF heeft als doel het creëren en het in stand houden van een netwerk voor personen die hun dagelijkse bedrijfsmatige werkzaamheden hebben neergelegd alsmede het bieden van een geschikte ontmoetingsplek.

Gelet op de aard, duur, uitstraling van zijn activiteiten, is de heer Bräuner benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau bij Algemene Gelegenheid 2016.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Nieuwe plannen voor Woudhof-locatie in Damwâld

Nieuwe plannen voor Woudhof-locatie in Damwâld

regionaal nieuws

Streep door gaswinning boven Schiermonnikoog

Streep door gaswinning boven Schiermonnikoog

regionaal nieuws

Hakkende scholieren tijdens schuimparty op LSD

Hakkende scholieren tijdens schuimparty op LSD


regionaal nieuws

Zorgen over toekomst van theater op Campus Kollum

Zorgen over toekomst van theater op Campus Kollum

Poll: Horen dorpshuis en theater de Colle bij elkaar?

Ja  
53.5%
Nee  
26.3%
Weet niet  
20.2%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!

regionaal nieuws

Verdachte van mishandeling ziet 'boze geesten'

Verdachte van mishandeling ziet 'boze geesten'





ondernemend nieuws

Holland Casino trekt meer bezoekers in 2023

Holland Casino trekt meer bezoekers in 2023

Poll: Hoe vaak bezoek jij een casino?

Nooit, casino's hebben geen interesse voor mij  
59%
Een paar keer per jaar, voor een avondje uit  
3.8%
Maandelijks, ik vind het een leuke hobby  
5.1%
Ooit, 1 of 2 keer gedaan  
32.1%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!