Account
Logo
Zoeken
6 °C
Foto: 112Drachten |  Er zijn in totaal zeker 200 koeien in beslaggenomen bij de inzet van de NVWA

Grote ontruiming van vee op boerderij

vr 22 april 2016, 12.19 uur

URETERP - De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteiten (NVWA) zijn samen met de politie bezig om tenminste tweehonderd koeien in beslag te nemen bij een boerderij in Ureterp. In totaal lopen en ruim driehonderd koeien op de boerderij en dit is een overbezetting van 80%.

De zware overbezetting zorgt ervoor dat de dieren niet fatsoenlijk gehuisvest kunnen worden. Zo is een boer verplicht om voor iedere koe een schone en droge ligplaats te verzorgen, dit is nu lang niet het geval. Een dierenarts is aanwezig om alle koeien te beoordelen op hoe ze er aan toe zijn. Er zouden mogelijk gewonde en zieke koeien aanwezig zijn. De hoeveelheid koeien zal teruggebracht worden naar de hoeveelheid die in de stal gehuisvest kan worden, de overige dieren worden door de NVWA in beslag genomen. De boer zal de huisvesting moeten aanpakken om deze koeien te kunnen houden en de nodige zorg te geven.

Bij het bedrijf zijn al vaker problemen en overtredingen door de NVWA geconstateerd wat er voor heeft gezorgd dat het als een aandachtsbedrijf wordt gezien met verscherpt toezicht tot gevolg, zo heeft woordvoerder van de NVWA Tjitte Mastenbroek gemeld. Omdat het dierenwelzijn ernstig in het geding is is er nu besloten om tot actie over te gaan. De koeien die in beslag worden genomen zullen elders worden ondergebracht.

De eigenaar van het bedrijf en zijn vader zijn aangehouden voor bedreiging cq niet voldoen aan vordering. Zo heeft de politie laten weten. Ook een vrouw is door de agenten meegenomen. De eigenaar en zijn vader blokkeerden met een tractor en een auto de toegangsweg om de actie van de NVWA te belemmeren.

Omdat de boer verantwoordelijk is voor het dierenwelzijn zullen alle kosten op hem worden verhaald.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Auto botst tegen boom bij Drachtstercompagnie

Auto botst tegen boom bij Drachtstercompagnie








regionaal nieuws

Marco Kroon spreekt veteranen in Drachten toe

Marco Kroon spreekt veteranen in Drachten toe