Account
Logo
Zoeken
7.1 °C
4 jaar cel voor overval supermarkt B'zwaag
Beeld van de overval die in augustus 2015 plaatsvond

4 jaar cel voor overval supermarkt B'zwaag

do 21 april 2016, 15.00 uur

LEEUWARDEN - Drie Leeuwarders (20 en tweemaal 19 jaar) zijn donderdag voor de overval op de Plus supermarkt in Beetsterzwaag veroordeeld tot langdurige gevangenisstraffen. Een 19-jarige Leeuwarder speelde een ondergeschikte rol bij de overval. Hij bleef in de auto zitten toen zijn medeverdachten gewapend bij de winkel naar binnen gingen. Hij werd wegens medeplichtigheid aan de overval veroordeeld tot 12 maanden cel.

De andere 19-jarige verdachte kreeg drie jaar cel. De rechtbank houdt hem (mede) verantwoordelijk voor de diefstal van de BMW waarmee de overvallers naar Beetsterzwaag waren gereden. Deze verdachte beriep zich grotendeels op zijn zwijgrecht, maar op basis van getuigenverklaringen, onder andere van een medegedetineerde, acht de rechtbank bewezen dat hij samen met zijn 20-jarige stadgenoot de overval heeft gepleegd.

De oudste verdachte kreeg vier jaar cel. De rechtbank maakt zich zorgen om hem. Op zijn veertiende kwam hij voor het eerst in aanraking met politie en justitie. Twee jaar later stond hij bekend als veelpleger en had hij diverse diefstallen en gewelddelicten achter zijn naam staan. Hij is diverse keren uitgebreid onderzocht. Verschillende behandelingen en uithuisplaatsingen hebben volgens de rechtbank geen enkel effect gehad.

Officier van justitie Roelof de Graaf wou de Leeuwarder in eerste instantie voor observatie naar het Pieter Baan Centrum in Utrecht sturen, om te kijken wat er psychisch met hem aan de hand is. De rechtbank ging daar nog niet in mee, maar constateerde wel dat 'de contouren van een tbs-maatregel' zich beginnen af te tekenen.

De overval vond plaats op de vroege ochtend van 19 augustus vorig jaar. De met pistolen gewapende overvallers overrompelden en bedreigden een broodbezorger. De bezorger kreeg een doorgeladen pistool op de slaap en werd door de winkel gesleurd. Toen bleek dat het kantoortje van de winkel op slot was, namen de overvallers de benen. Ze werden later die dag in Leeuwarden opgepakt.

Ze hebben van meet af aan ontkend dat ze iets met de overval te maken hadden. De overval heeft veel impact gehad op de broodbezorger. Hij is wekenlang angstig geweest en heeft uiteindelijk zijn bijbaantje opgezegd. De rechtbank bepaalde dat de verdachten de bezorger 1560 euro schadevergoeding moeten betalen. De eigenaar van de BMW, die zijn auto beschadigd terugkreeg, krijgt ruim 2500 euro aan schade vergoed.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
81.3%
Heel misschien wordt het nog wat....  
0%
Ik hoop dat het doorgaat!  
18.8%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!


regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie





regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'