Account
Logo
Zoeken
8.5 °C
Foto: Geert Huisman

(Toneel) Maria De kracht van de liefde

do 21 april 2016, 7.49 uur

DROGEHAM - Maria
De kracht van de liefde

Korte inhoud
In een klein dorp, ergens in Europa of waar dan ook, komt op een dag een reizend theatergezelschap langs. De groep speelt op verzoek improviserend theater. Ze besluiten in overleg met de dorpelingen om het levensverhaal van Maria tot leven te laten komen in spel en zang. De groep zal een aantal dagen blijven: overdag praten de vijf acteurs en de regisseur met de dorpelingen om zich een beeld te vormen van het leven in het dorp en de persoonlijke levensverhalen; ’s avonds verwerken ze die ervaringen in hun spel waarbij ze linken leggen met het verhaal over Maria.

Het publiek maakt als allereerste kennis met Olga, een roddelaarster die door haar hele en halve insinuaties háár beeld van de werkelijkheid geeft.

Centraal staat een drie-generatie-familie: oma Marika, haar dochter Aliz (getrouwd met Andor) en kleindochter Fanni, die onbedoeld zwanger is geworden van Jeno, een niet al te slimme boerenjongen uit een dorp verderop.
De familie is katholiek. Marika (haar naam is rechtstreeks afgeleid van Maria) is zeventig en overlijdt aan het eind van de musical. Ze vereert Maria en is op een mooie manier trouw gebleven aan katholieke waarden. Haar dochter Aliz heeft die waarden ook meegekregen. Voor haar is Maria ook belangrijk, maar op een andere manier dan voor haar moeder Marika. Aliz heeft twee dochters, van wie Sari op dertienjarige leeftijd is overleden. Dit verdriet beheerst haar leven en maakt dat ze het moeilijk vindt om haar andere dochter, Fanni, de ruimte te geven die ze nodig heeft. Haar man Andor steunt zijn vrouw, maar blijft in het verhaal wat op de achtergrond, hoewel hij wel een felle, soms ongenuanceerde mening heeft over de keuzes die dochter Fanni in haar leven maakt. Dat maakt het losmaken voor Fanni alleen maar moeilijker. Zeker nu ze zwanger is geworden, een feit waar beide ouders in eerste instantie niet echt blij mee zijn.
Fanni zelf is niet actief met het katholieke geloof bezig, maar is er wel gevoelig voor. Ze heeft een bijzondere en open band met haar oma Marika die haar stimuleert voor zichzelf te kiezen omdat dat ook in het belang van Fanni’s ouders is.

Als de theatergroep arriveert wordt Fanni tot over haar oren verliefd op de jonge acteur Emil. De liefde is wederzijds. Emil kiest onvoorwaardelijk voor het nog ongeboren kind van Fanni. En Fanni voor hem, want ze zal besluiten om met Emil mee te gaan als de theatergroep weer verder trekt.

In het dorp leven ook Elek, een slager, en zijn vrouw Anna. Het lijkt een allesbehalve rooskleurig huwelijk dat veel onbesproken geheimen bevat. Anna en Elek zijn van huis uit katholiek. Elek is het type ‘ruwe bolster, blanke pit’ en heeft weinig ‘taal’ in huis om Anna te laten blijken dat hij wel degelijk van haar houdt. Het echtpaar is kinderloos, tot groot verdriet van Anna.

Wat Anna echter niet weet is dat Elek een zoon heeft uit een eerder huwelijk met zijn eerste vrouw Zita. Zita is overleden in het kraambed. De baby – de jongen Bela – is door Elek te vondeling gelegd bij Janos, een vrolijke, evenwichtige alleenstaande man, die Bela heeft opgevoed. In de musical is Bela 18 jaar en op zoek naar zijn wortels.

Op een goed moment stort Elek zijn hart uit bij Greta, de herbergierster in het dorp, en vertelt hij zijn levensverhaal. Greta vindt dat Bela en Anna recht op de waarheid hebben. Die waarheid zal ook aan het licht komen.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Vlammen slaan uit schoorsteen bij woning in Drachten

Vlammen slaan uit schoorsteen bij woning in Drachten

regionaal nieuws

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919



regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland


regionaal nieuws

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

regionaal nieuws

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt



kwijt / misdaad in je straat

Fiets gevonden in Buitenpost

Fiets gevonden in Buitenpost