Account
Logo
Zoeken
7.1 °C

Opsterland verkoopt Enexis-aandelen

di 19 april 2016, 18.49 uur

BEETSTERZWAAG - De gemeente Opsterland gaat zijn aandelen in energiebeheerder Enexis NV verkopen voor circa € 1,1 miljoen. Deze opbrengst vloeit terug in de algemene middelen van de gemeentebegroting. Na ontvangst van het saldo dit najaar, wordt bij de jaarrekening een beslissing genomen over de bestemming.

De verkoop is een gevolg van de uitruil van verzorgingsgebieden voor gas en elektriciteit tussen Liander NV en Enexis NV. Door het vertrek van Enexis NV uit Friesland krijgen de betreffende Friese gemeenten de mogelijkheid om hun aandelen te verkopen. De gemeente Opsterland heeft na de verkoop geen enkel belang meer in welk energienetwerk dan ook.

Achtergrond energievoorziening
In vroeger jaren was de energievoorziening een overheidstaak. Er bestonden provinciale elektriciteitsbedrijven en gemeentelijke gasbedrijven, soms ook als samenwerkingsverbanden tussen overheden. Ruim twintig jaar geleden kwam het liberaliseringsproces van de energiemarkt op gang in Europa en ook in ons land. Als gevolg daarvan werden de nutsbedrijven geprivatiseerd met de overheden als aandeelhouders van de nieuwe bedrijven. Voor Opsterland leidde dat proces uiteindelijk tot de oprichting van Essent NV (als gasleverancier en netwerkbeheerder).

In 2010 bepaalde de Nederlandse wetgever dat er een splitsing moest komen tussen de belangen van producenten (handelaren en leveranciers van gas en elektrisch) en netwerkbeheerders. Mede onder invloed van deze wetgeving werd het productiebedrijf Essent verkocht aan de Duitse energiereus RWE. De splitsing had echter ook tot gevolg dat wat betreft het netwerkbeheer een aantal nieuwe NV’s en BV’s ontstonden. Opsterland werd daardoor aandeelhouder van Enexis NV.

Doordat het elektriciteitsnetwerk en het gasnetwerk in Friesland grotendeels bij twee verschillende netwerkbedrijven (Enexis en Liander) terechtkwam, hebben deze bedrijven besloten hun netwerken per 1 januari 2016 uit te ruilen. Dit past in het beleid van de rijksoverheid om het werkterrein van de netbeheerders langs provinciale grenzen te organiseren. Voordelen hiervan zijn een overzichtelijke netwerkstructuur, efficiëntievoordelen en voor de klant één aanspreekpunt. In Opsterland is zowel het elektriciteitsnetwerk als het gasnetwerk nu in handen van Liander.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




kwijt / misdaad in je straat

Tijgertje vermist in Drachten

Tijgertje vermist in Drachten

regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369




regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij



regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
26.3%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
27%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
18.2%
Geen mening  
28.5%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!