Account
Logo
Zoeken
8.2 °C

Rechter: 'Was u met een bestelbusje of zo?'

wo 13 april 2016, 17.05 uur

LEEUWARDEN - Een 30-jarige inwoonster van Dongjum werd woensdag vrijgesproken van het plegen van een inbraak in een woning in de Roerdompstraat in Drachten. De vrouw zou op 15 mei 2012 een enorme hoeveelheid spullen uit de woning hebben gestolen. Dat ontkende ze in alle toonaarden. Ze bekende wel dat ze stiekem in de woning had geslapen. De bewoner was de partner van een vriendin waar de vrouw een poosje bij had ingewoond.

Ze zei dat ze moe was en wist dat de bewoner niet thuis was. Op dat moment had ze geen andere plek om te overnachten. Ze had 's ochtends om half 8 de ruit van de achterdeur met een steen ingetikt. Vervolgens was ze op een matras gaan liggen. Toen ze wakker werd had ze zich gedoucht en was ze naar de snackbar gegaan waar ze werkte. De zaak was erg lang op de plank blijven liggen omdat pas eind vorig jaar aan het licht kwam wie het raam had vernield.

Er waren bloedsporen aangetroffen op de ruit, de deurklink en een glasscherf. Pas in november vorig jaar bleek uit dna-onderzoek dat het om het bloed van de verdachte ging. Haar verhaal strookte niet met wat de bewoner aan de politie had verteld. De man had verklaard dat hij om half 12 's ochtends thuis was gekomen en ontdekte dat er een raam was geforceerd. Dat gaf de vrouw krap drie uren om te slapen en te douchen en weer te vertrekken.

Vandaar dat officier van justitie Peter van der Spek haar verhaal niet geloofde. De vrouw was destijds bovendien verslaafd aan speed en wiet, ze kon het geld dat ze voor de gestolen spullen kon krijgen goed gebruiken. Van der Spek eiste een werkstraf van 60 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand. Toch werd de vrouw vrijgesproken omdat rechter Fred Sieders er niet van overtuigd was dat zij de inbraak had gepleegd. Dat had veel te maken met de aangifte van de bewoner.

De man had in eerste instantie gezegd dat er een Xbox spelcomputer was gestolen. Later kwam hij met een veel langere lijst van spullen die hij miste. Zo zouden er negen paar schoenen zijn gestolen, broeken, t-shirts, dvd's, geld en drie lege bierkratten. 'Was u die dag met een bestelbusje of zo? Dit is nauwelijks onopvallend mee te nemen', merkte Sieders op. De rechter gaf de vrouw het voordeel van de twijfel. 'Dit kunt u nooit in uw eentje ongezien hebben meegenomen'.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland




regionaal nieuws

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt


kwijt / misdaad in je straat

Fiets gevonden in Buitenpost

Fiets gevonden in Buitenpost



regionaal nieuws

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof