9.8 °C

VV Anjum wint van Rijperkerk

za 12 maart 2016, 21.34 uur

EANJUM - Het affiche Anjum- Rijperkerk is al een eeuwenoude tweestrijd. De eerste resultaten die bewaard zijn gebleven dateren uit de eind jaren zestig / begin jaren zeventig van de vorige eeuw. In totaal werd Anjum-Rijperkerk zeventien keer in competitieverband gespeeld. Anjum won zeven keer. De gasten gingen vijf keer uiterst tevreden huiswaarts. Vijf keer werden de punten gedeeld.

Zaterdagmiddag speelronde negentien in de derde klas B. Het belang van de wedstrijd was duidelijk. Voor Anjum en Rijperkerk geldt dat beide teams graag de degradatie en/ of pd wedstrijden willen ontlopen. Een tiende plaats aan het einde van de rit is genoeg. De ranglijst leert dat er nog een aantal teams meedoen om deze vervelende nacompetitie of degradatie te ontlopen.

Rijperkerk
De eerste schermutselingen van deze belangrijke ontmoeting speelden zich af in het stafschopgebied van Anjum. Rijperkerk liet er geen gras over groeien. Drie punten, dat was het doel deze middag op het zon overgoten Kolkenfjild te Anjum. Anjum mocht zich gelukkig prijzen dat het niet op achterstand kwam in de eerste 120 seconden. Met het nodige kunst- en vliegwerk bleef de beginstand op het scorebord staan.

Anjum
Na deze openingsfase was het de beurt aan de thuisclub. Er hoe! Een boogballetje van Stephan Overkempe werd door Johan Boersma vakkundig verzilverd. Helaas oordeelde scheidsrechter Hadders anders. Buitenspel na het vlagsignaal van de assistent. Of dit wel of niet terecht was, bleek achteraf niet belangrijk. Een minuut na de afgekeurde goal lag de bal wel in het doel. Johan Boersma schoot vanaf elf meter de bal achter de kansloze Albert Alma van Rijperkerk. Anjum kreeg de terechte penalty nadat Stephan Overkempe onderuit werd gehaald in het strafschopgebied. Rijperkerk verdediger Rinze Scholte was blij dat hij zonder gele – of rode kaart de wedstrijd mocht vervolgen.

Felle strijd
Zoals gezegd waren de belangen groot. Er werd voor iedere meter gestreden. De eerlijkheid gebied te zeggen dat Rijperkerk een enorme wilskracht liet zien. Zij waren iets feller dan de thuisclub. Het resulteerde halverwege de eerste helft in de gelijkmaker. Erwin Veenstra werd geen strobreed in de weg gelegd. Zijn puntertje rolde tergend langzaam in de uiterste hoek van de goal. De wedstrijd was weer in evenwicht.

Aderlating
Het antwoord van Anjum volgde. Een vrije trap van Mark Jansma leverde het nodige gevaar op voor het Rijperkerk doel. Gevaarlijker werd het echter in de tegenaanval. Rijperkerks topscoorder Mark Hendriks werd ternauwernood gestuit . Het was tevens het laatste wapenfeit van de Rijperkerk spits.
In een poging om de bal te heroveren blesseerde Mark Hendriks zich zodanig dat hij met een ernstige blessure het Kolkenfjild moest verlaten.

Geen 1-2 en ook geen 2-1.
Met een 1-1 tussenstand werd de kleedkamer opgezocht. En dat was een klein voetbalwonder. Na ruim een half uur leek Rijperkerk op een 1-2 voorsprong te komen. Anne Epema leek keeper Lolke Dijkstra de trieste gang naar het net te laten maken. Anne Jan Tijtsma dacht daar geheel anders over. Op een miraculeuze manier, via de lat, wist de Anjum verdediger de bal uit te verdedigen.

Wanneer spits Stephan Overkempe in de slotminuut van de eerste helft het vizier op scherp had weten te staan, dan waren de withemden met een 2-1 voorsprong gaan rusten. In eerste instantie kopte de Anjum spits de bal uit een voorzet van Johan Boersma over het doel. De tweede mogelijkheid was nog groter. Uit een prachtige pass van Mark Jansma verscheen Overkempe alleen voor en voorbij keeper Alma. De toegesnelde Rijperkerk verdediger Rinze Scholte redde echter op de doellijn. Rust 1-1.

In evenwicht naar voorsprong voor Anjum.
Het eerste gedeelte van de tweede helft was meer spannend dan fraai. De felle strijd van het eerste bedrijf bleef onveranderd. Kansen werden niet of nauwelijks gecreëerd. Pas na een klein kwartier spelen veerden de toeschouwers langs de lijn op, toen een hakballetje van Wiebe Wessel Bos uit de doelmond werd getrapt. Toch zou Anjum op een mooi moment ( 61ste minuut) de 2-1 laten aantekenen. Johan Boersma trof voor de tweede maal doel na een prachtig passje van andermaal Mark Jansma.

Vrije trappen Rijperkerk gevaarlijk.
Voor de tweede keer stonden de gasten op achterstand. Voor de tweede keer probeerden de manschappen van trainer Douwe Zondervan langszij te komen. Twee vrije trappen van Diederik Andringa zorgden bij de tweede paal voor het nodige gevaar. De Rijperkerk voorwaartsen wisten deze mogelijkheden echter niet te promoveren tot een doelpunt. Ook een inzet van Klaas Venema trof geen doel. Zijn inzet van dichtbij werd van de lijn getrapt.

Ondanks 3-1 voorsprong toch billenknijpen voor Anjum.
Na 82 minuten spelen leek Anjum de wedstrijd te beslissen. De prima ingevallen A -junior Wiebe Dijkstra ontfutselde de bal van een Rijperkerk speler en wist Johan Boersma aan te spelen. De maker van de twee Anjumer doelpunten lanceerde vervolgens Stephan Overkempe. De Anjum topscoorder was ongrijpbaar voor de Rijperkerk verdediging en schoot Anjum in veilige haven 3-1. Niets was minder waar. In de tegenaanval scoorde Diederik Andringa de tweede treffer voor Rijperkerk. Met nog vijf minuten op de klok was het verschil slechts één doelpunt. In de dying seconds van de tweede helft leek Joris Bakker de 3-3 op het scorebord te zetten. Anjum keeper Lolke Dijkstra zorgde met de “redding van de wedstrijd” dat de zo gewenste drie punten op ’t Kolkenfjild bleven. Anjum behaalde een zwaarbevochten 3-2 overwinning waar een gelijkspel misschien wel een eerlijker beeld van deze sportieve tweestrijd zou zijn geweest. Desalniettemin waren de Anjumers dolblij met deze driepunter.

Zaterdag gaat Anjum op bezoek bij FC Leo. Aanvang 14.30 uur.