Account
Logo
Zoeken
10.9 °C

Anjumer brandstichter was in de war

vr 12 februari 2016, 18.00 uur

LEEUWARDEN - De 35-jarige Anjumer die op 4 augustus vorig jaar zijn woning aan de Stiemsterwei in brand stak, was psychisch niet in orde. De man had eerder die dag al een abnormale hoeveelheid kalmeringsmiddelen genomen. Door een combinatie van factoren was hij over zijn toeren geraakt. Gedragsdeskundigen constateerden dat er het een en ander aan de hand is met de Anjumer. De man is vrij vlot nadat hij werd aangehouden in behandeling gegaan in een kliniek in Zuidlaren.

Die behandeling slaat aan, zei de Anjumer vrijdag tijdens de behandeling van de strafzaak bij de Leeuwarder rechtbank. Hij wou wel dat hij eerder in therapie was gegaan. 'Dan was dit misschien niet gebeurd', verzuchtte hij. Hij volgt een therapie die gericht is op mensen met traumatische ervaringen. Een gebeurtenis van 15 jaar geleden is in de jaren daarna uitgegroeid tot een trauma. In 2000 werd de Anjumer in zijn woonplaats in elkaar geslagen door een groep jongeren, nadat hij het had opgenomen voor een meisje.

In de periode voor de brand ging het slecht met de Anjumer. Tegen de politie had hij gezegd dat hij 'een hekel' had gekregen aan zijn woonsituatie. Hij dronk regelmatig en veel. Ook gebruikte hij cannabis. Op 4 juni was de politie nog aan de deur geweest omdat hij geluidsoverlast veroorzaakte. Hij wilde weg uit het dorp, hij voelde zich niet veilig. Het liefst wilde hij verhuizen, naar zijn geliefde Drenthe. 'Het ligt niet aan Anjum of aan de Friezen', benadrukte de verdachte.

Op de bewuste dag wilde hij uit boosheid en frustratie eerst de tafel te lijf gaan met een motorzaag. Toen de zaag niet wilde starten, werd hij alleen nog maar bozer. Van wat er daarna is gebeurd, kan hij zich niets herinneren. Hij weet nog dat hij naar het schuurtje liep, daarna is het zwart. Zijn herinnering begon weer op het moment dat hij de volgende ochtend wakker werd in een politiecel. Hij heeft met de brandstof van de motorzaag het meubilair besprenkeld en aangestoken. Een buurman zag hem even later verward voor zijn woning heen en weer lopen. De buurman haalde hem in huis en belde 112.

De Anjumer had bloed aan de handen en de polsen. Vermoedelijk had hij zichzelf gesneden. De buren aan de ene kant -de verdachte woont in het midden van een blok van drie- waren niet thuis. De buurvrouw aan de andere kant had niets van de brand gemerkt, zij is slechthorend. Gelukkig had ze bezoek en kon ze tijdig de woning verlaten. De Anjumer moest er niet aan denken dat iemand iets was overkomen. 'Als er iets is dat ik nooit heb gewild dan was het mensen kwaad doen', aldus de verdachte.

De man lijdt volgens een psychiater aan het Syndroom van Asperger, een autistische stoornis, en er is sprake van autistische borderline-trekken. Hij kan zijn impulsen slecht beheersen. Hij was gefrustreerd en boos over zijn woonplek en het onvermogen om op die plek te functioneren. Het gevaar dat hij nogmaals de fout in gaat is volgens de deskundigen groot als hij niet behandeld zou worden. Hij wordt behandeld en dat doet hem goed. Officier van justitie Henk Super vond dat de man niet terug naar gevangenis moest.

De officier eiste een voorwaardelijke celstraf van 30 maanden en een onvoorwaardelijke vrijheidsstraf gelijk aan het voorarrest, zodat de behandeling kan worden voortgezet. Inclusief de datum van de uitspraak zou dat neerkomen op ruim 200 dagen onvoorwaardelijk. De door woningstichting Thús Wonen ingediende schadevordering voldeed niet aan de wettelijke vereisten. De claim zou volgens de officier niet-ontvankelijk verklaard moeten worden. Thús Wonen wil ruim 72.000 euro van de verdachte, de woning zou afgebroken en opnieuw opgebouwd moeten worden.
De Leeuwarder rechtbank doet over twee weken uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

regionaal nieuws

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

regionaal nieuws

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt



kwijt / misdaad in je straat

Fiets gevonden in Buitenpost

Fiets gevonden in Buitenpost




regionaal nieuws

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

ondernemend nieuws

Frl Bewind jarig: 20 jaar!

Frl Bewind jarig: 20 jaar!