Account
Logo
Zoeken
6.4 °C

15 mnd cel voor 70-jarige heidebrandstichter

do 11 februari 2016, 14.30 uur

LEEUWARDEN - De rechtbank in Leeuwarden acht bewezen dat een 70-jarige inwoner van Smilde begin vorig jaar tot vijf keer toe brand heeft gesticht in natuurgebieden op de grens van Friesland en Drenthe. De Smildenaar is donderdag veroordeeld tot een celstraf van 30 maanden waarvan de helft voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. De man had de branden uit wraak gesticht. Hij had een zakelijk conflict met Natuurmonumenten, nadat een pachtovereenkomst was opgezegd.

De eerste brand die hij veroorzaakte was op 13 maart bij Fochteloo, op het Fochteloërveen. Dit was ook meteen de grootste brand, zo'n 100 hectare natuurgebied werd verwoest. De politie kwam de brandstichter al vrij vlot op het spoor, getuigen hadden een man in een invalidenwagen gezien. De Smildenaar kreeg ook te horen dat hij verdachte was. Daarna veroorzaakte hij nog een paar branden. Wat hij niet wist, was dat de politie inmiddels een peilbaken onder zijn scootmobiel had geplaatst.

Tijdens de politieverhoren legde de Smildenaar een grotendeels bekennende verklaring af. Als hij brand stichtte, had hij gedronken. De man heeft een stoornis, hij is licht verminderd toerekeningsvatbaar. Hij komt onder toezicht van de reclassering en hij moet zich verplicht laten behandelen bij de verslavingszorg en de GGZ. De Vereniging van Natuurmonumenten diende een schadevordering in van ruim 60.000 euro. Omdat er niet aan de wettelijke vereisten was voldaan, verklaarde de rechtbank de claim niet-ontvankelijk.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369



regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij


regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
26.4%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
27.2%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
17.6%
Geen mening  
28.8%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!