6.6 °C

Rota Boys rommelt zich naar winst

zo 7 februari 2016, 9.11 uur

MUNNEKEZIJL - Op een dramatisch slecht veld werd een zeer slechte wedstrijd gespeeld tussen de thuisploeg De Lauwers en Ropta Boys als bezoekers. Na een zeer slechte eerste helft en een doelpuntrijk begin in de tweede helft wist Ropta Boys met kunst en vliegwerk drie punten te bemachtigen. Ropta Boys besefte pas na rust dat men op het beroerde veld meer moest geven dan het voetballend proberen op te lossen. Goed voetbal was onmogelijk en dan moet er strijd worden geleverd. Gelukkig kon de rust worden gebruikt door trainer en leiders om de boel op scherp te zetten. Dit lukte, want Ropta Boys wist een kwartier na rust van 1-0 achterstand om te buigen in een 2-3 voorsprong.

Dramatische eerste helft.
Ropta Boys begint veel belovend aan de wedstrijd met twee corners op rij, overigens zonder gevaar. Maar hier bleef het bij in de eerste helft. De Lauwers speelde de eerste helft met veel meer energie dan Ropta Boys. Ropta Boys wist zich geen raad met het slechte veld en leed constant balverlies. De eerste 100% kans voor de Lauwers bleef onbenut en werd naast geschoten. De tweede 100% kans na 14 minuten voetbal werd door keeper Johannes de Groot gered, maar de rebound werd een paar tellen later vanaf links voor geslingerd en keurig door een speler van de Lauwers ingekopt, voor de uitkomende doelman Johannes de Groot, tot doelpunt. (1-0)

Na deze achterstand zou je willen dat de ploeg wakker is geschud, maar dit was niet het geval. Ropta Boys modderde maar wat aan en pakte een paar gele kaarten die typerend waren voor het voetbal in de eerste helft. De kaarten werd uitgedeeld, omdat de spelers steeds een stap te laat waren in deze eerste helft.

Na een half uur kwam Ropta Boys heel goed weg. Over rechts was een de Lauwers speler de achterhoede te snel af en zijn vlammend schot ging via de vingertoppen van de keeper en lat over het doel. De zoveelste waarschuwing werd nog steeds niet begrepen door Ropta Boys. Een paar minuten later zorgt een volledig verkeerde terugspeelbal voor groot gevaar, maar de Lauwers vergat om Ropta Boys op grotere achterstand te schieten.

In de slotfase van de eerste helft probeerden enkele Ropta Boys spelers hun geluk te beproeven van afstand. De schoten van Geert Linthof en Jan Bekker gingen net over en het afstandsschot van Anco Dijkstra komt op de lat en blijft liggen voor de doellijn. Meer gevaar was er niet te melden voor Ropta Boys in deze blamerende eerste helft. Ruststand: 1-0.

Tweede helft binnen een kwartier beslist.
Schijnbaar heeft het gedonderd tijdens rust, want na rust kon de ploeg wel werken, jagen en scoren. In het eerste kwartier na rust was er veel meer te beleven dan de gehele eerste helft. Het begint met een niet te missen kans voor Jan Bekker, die hij wel mist. Op aangeven van Tjidsger Braaksma schiet Jan Bekker van heel dichtbij huizenhoog over. Een paar minuten later kwam toch de gelijkmaker. Meindert Meindersma kon alleen richting de Lauwers keeper lopen, maar werd net buiten de 16 meter onderuit gehaald. Het gevolg was rood voor de Lauwers speler en een kansrijke vrije trap voor Ropta Boys. Anco Dijkstra wist wel raad met dit buitenkansje en schiet de bal keihard langs de muur binnen. (1-1)

Deze gelijkmaker inspireerde Ropta Boys, want in de 10e minuut na rust lag de 1-2 in het net. De inzet van Tjidsger Braaksma werd nog gered door de keeper van de Lauwers, maar de rebound werd keurig en beheerst ingekopt door Kees Kool. (1-2) Ondanks de domper die de Lauwers kreeg te verwerken wist de ploeg zich met 10 man toch weer op te richten. Slecht uitverdedigen van Ropta Boys leverde de gelijkmaker op van de Lauwers.

Met een geplaatst afstandsschot wist de Lauwers met tien man tegen te scoren. (2-2) Lang kon de Lauwers niet genieten van deze gelijkmaker. Nu was het Geert Linthof die op de rand 16 meter werd gevloerd. Deze keer geen rood, maar geel voor een speler van de Lauwers. Opnieuw nestelde Anco Dijkstra zich achter deze vrije trap en opnieuw wist hij te scoren op identieke wijze. Een goed en hard genomen vrije trap langs de muur ploft binnen voor de 2-3. Na dit goede en hectische kwartiertje viel Ropta Boys weer ver terug. Met 11 tegen 10 wist Ropta Boys de wedstrijd in het resterende half uur niet te beslissen. Het was niet te zien dat Ropta Boys met een man meer op het veld liep.

De Lauwers gaf alles en kwam soms noch akelig gevaarlijk in de buurt van de gelijkmaker. Ropta Boys wist niet te profiteren van de man meer situatie. Via enkele schitterende passeerbewegingen van Auke Meinsma werd Meindert Meindersma in staat gesteld om te scoren, maar zijn kopbal miste kracht en precisie. In de slotfase had Willem Meinema en Geert Linthof nog goede mogelijkheden op de beslissing. Maar deze beide spelers zagen hun inzet gekeerd door de Lauwers keeper.

Na 95 minuten voetbal was het uiteindelijk scheidsrechter J de Klein uit Surhuisterveen die deze slechte partij voetbal beëindigde in het voordeel van Ropta Boys. Deze zwaarbevochten punten waren voldoende om een plaats te stijgen van 6 naar 5 in de competitie. Volgende week staat deze 5e plek op het spel in de thuiswedstrijd tegen nummer 6 ASC uit Augustinusga. Eindstand: 2-3.