Account
Logo
Zoeken
3.8 °C

Lagere eis OM voor internetoplichter

za 6 februari 2016, 8.30 uur

LEEUWARDEN - Tegen een 35-jarige man uit Den Haag die via internet honderden mensen heeft opgelicht, is vrijdag in hoger beroep een werkstraf van 240 uur geëist. Daarnaast eiste de advocaat-generaal (AG, de officier van justitie in hoger beroep) twee jaar voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van twee jaar. Verder wil de AG dat de Hagenaar het geld dat hij heeft 'verdiend' met zijn oplichtingspraktijken terugbetaalt. Het gaat om een bedrag van ruim 24.000 euro.

De eis in hoger beroep is beduidend lager dan de straf die de rechtbank in Leeuwarden oplegde. Op 1 april 2014 werd de Hagenaar veroordeeld tot 30 maanden cel waarvan 10 voorwaardelijk. Verder moest hij ruim 18.000 euro terugbetalen. De rechtbank ging ruimschoots boven de eis van de officier van justitie uit. Die had 18 maanden waarvan 8 voorwaardelijk geëist.

Het vonnis van de rechtbank was op zich een juiste straf, vond het Openbaar Ministerie (OM). Toch werd er vrijdag hij het gerechtshof in Leeuwarden door de AG een lagere straf geëist. Dat komt doordat de persoonlijke en maatschappelijke omstandigheden van de verdachte in positieve zin zijn veranderd. De man heeft berouw getoond en hij kan waarschijnlijk aan het werk. Daardoor is de kans groter dat hij de mensen die heeft benadeeld kan terugbetalen.

In heel Nederland zijn er ongeveer 400 mensen slachtoffer geworden van de oplichtingspraktijken van de Hagenaar. Van die groep deden 145 personen aangifte. In Friesland maakte hij slachtoffers in Leeuwarden, Oostrum, Hallum, Ureterp en Harlingen. De verdachte bood goederen aan op verschillende websites, waaronder Marktplaats. De man had van alles aanbieding, van auto-onderdelen en schoolboeken tot computersoftware.

Nadat de slachtoffers het geld hadden gestort waren ze het kwijt, naar hun spullen konden ze fluiten. Ook struinde de Hagenaar het internet af op zoek naar mensen die spullen zochten. Ook deze slachtoffers liet hij betalen zonder dat hij ooit iets leverde. Hij gebruikte verschillende namen en deed zich zelfs voor als vrouw om betrouwbaarder over te komen.
Hij had meerdere prepaid-telefoons en vijf verschillende bankrekeningen.
Het gerechtshof doet over twee weken uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
75.7%
Heel misschien wordt het nog wat....  
3.4%
Ik hoop dat het doorgaat!  
20.9%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381



regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'