Account
Logo
Zoeken
5.5 °C

Verdachte neemt meisje (14) mee naar L'warden

vr 5 februari 2016, 17.00 uur

LEEUWARDEN - Het gebeurt niet zo vaak dat iemand die nog maar net meerderjarig is, wordt veroordeeld voor het 'onttrekken uit het ouderlijk gezag' van een minderjarige. Een 20-jarige inwoner van De Westereen overkwam het vrijdag: hij werd door politierechter Willem Sikkema veroordeeld tot een celstraf van 90 dagen waarvan 11 voorwaardelijk omdat hij meermaals een 14-jarig dorpsgenootje dat ruzie had met haar ouders heeft meegenomen naar Leeuwarden.

Eind juni vorig jaar reageerde de Westereender op een Facebook-bericht van het meisje. Het meisje schreef dat ze niet langer thuis wilde blijven omdat ze ruzie had. De twee waren samen naar Leeuwarden gegaan, de verdachte had het treinkaartje betaald. Hij zei dat hij ter bescherming met het meisje was meegegaan. Hij wou niet dat ze 's nachts alleen door Leeuwarden liep. Uiteindelijk hebben de twee de nacht in een leegstaand schoolgebouw doorgebracht.

Een paar weken later was het meisje weer weg, na weer een ruzie met haar moeder. Ze vroeg de Westereender om met haar mee te gaan. De twee gingen weer naar Leeuwarden. Eind augustus waren ze voor de derde keer op pad geweest. Ditmaal had de Westereender telefonisch aan de school van het meisje doorgegeven dat ze ziek was. De Westereender zei dat hij 'wel honderd keer' tegen het meisje had gezegd dat ze naar huis moest gaan. Volgens hem wou ze gewoon niet terug.

Dat was een beetje in tegenspraak met een ruzie die hij met zijn moeder had. De verdachte had zijn moeder weggeduwd nadat ze had gezegd dat het meisje naar huis moest. Door alles wat hij had gedaan (niet had gedaan), zoals het reageren op het Facebookbericht, het bellen naar school en het tegenwerken van zijn eigen moeder, had de Westereender een belangrijk en actief aandeel gehad in het weghouden van het meisje bij haar ouders, vond Sikkema. 'Verdachte heeft de gelegenheid gegeven dat dit allemaal kon gebeuren', verduidelijkte officier van justitie Gebren Wilbrink.

Nadat hij was aangehouden, heeft de Westereender 11 dagen in voorarrest gezeten, dat waren de 11 dagen onvoorwaardelijk die rechter vrijdag oplegde. Hij hoeft niet terug naar de gevangenis. Na het voorarrest ging hij naar een instelling voor jongeren met problemen. Daar gaat het de goede kant op met hem. De rechter bepaalde dat hij daar voorlopig in behandeling moet blijven, tot maximaal een half jaar. Hij onder toezicht van de reclassering, dat kan ook inhouden dat er na de behandeling wordt overgestapt op begeleid wonen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag


regionaal nieuws

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette



regionaal nieuws

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland




regionaal nieuws

Zes lintjes uitgereikt in Noardeast-Fryslân

Zes lintjes uitgereikt in Noardeast-Fryslân