Account
Logo
Zoeken
9 °C
Javo Tours kon faillissement niet afwenden
Foto: Anne de Boer | Zo'n 50 mensen verliezen door het faillissement hun baan....

Javo Tours kon faillissement niet afwenden

wo 3 februari 2016, 14.27 uur

DRACHTEN - Taxibedrijf Javo (Jansma's Autovervoer Onderneming) Tours uit Drachten is er niet in geslaagd om het hoofd boven water te houden. Na verschillende reddingspogingen is eigenaar Theo Jansma door hartaanvallen sinds medio november uit de roulatie en is besloten om vanwege de financieel benauwde positie zelf het faillissement aan te vragen.

Het bedrijf heeft 25 mensen in loondienst en hetzelfde aantal personeelsleden via een uitzendbureau in dienst. Volgens curator Rimar Goudberg is er een schuld van circa 750.000 euro. Er is wel hoop op een doorstart. "Inmiddels hebben zich een aantal partijen gemeld, dat geïnteresseerd is om Javo Tours over te nemen", bevestigt Goudberg.

Javo Tours kwam in 2015 in de problemen door het faillissement van taxibedrijf Oenema uit Heerenveen. Javo deed veel werk als onderaannemer en had bij het faillissement van de branchegenoot nog een kleine twee ton tegoed. "Het bedrijf heeft het verlies moeten nemen, maar de marges in de taxibranche zijn niet dusdanig dat je zo'n bedrag zomaar kunt opvangen." Met een lening van 175.000 euro uit het intergemeentelijk samenwerkingsverband Bureau Zelfstandigen Fryslân kon de Drachtster onderneming ternauwernood van de ondergang worden gered.

Ook met crediteuren, de fiscus en de bank werd een regeling getroffen. "Medio 2015 was Javo 'gezond'. De lening zou in vijf jaar terug worden betaald door meer en effectiever te gaan werken." Volgens de informatie van Goudberg kreeg Javo desalniettemin weer een financiële klap te verwerken door de terugval van het leerlingenvervoer in de schoolvakantie. Ook dit liquiditeitsprobleem werd door medewerking van de bank en een vooruitbetaling van een opdrachtgever afgewend.

Door de gezondheidsproblemen van eigenaar Jansma kreeg de onderneming het niet voor elkaar om de bedrijfsvoering goed draaiende te houden. Crediteuren dreigden het faillissement aan te vragen. "Vanwege de financieel lastige positie hebben de verantwoordelijken besloten om dit zelf te doen", legt Goudberg uit.

De lening van 175.000 euro blijft mogelijk openstaan. "Een zeperd voor de heer Jansma omdat dergelijke regelingen doorzakken naar de persoonlijk aansprakelijkheid."

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag


regionaal nieuws

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette



regionaal nieuws

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland




regionaal nieuws

Zes lintjes uitgereikt in Noardeast-Fryslân

Zes lintjes uitgereikt in Noardeast-Fryslân