Account
Logo
Zoeken
7.1 °C

Pinfraudeurs kopen gouden Rolex

ma 1 februari 2016, 21.30 uur

LEEUWARDEN - Samen met een kennis uit Leeuwarden bedacht een inwoner van Grou (36) een opzetje om de Rabobank een hak te zetten. Het gevolg was dat een willekeurige en onschuldige klant van de bank in korte tijd 25.000 euro lichter was. De twee mannen kregen maandag van politierechter Maaike Jansen wegens diefstal en oplichting de maximale werkstraf. De Grouster is een ex-werknemer van de bank. Hij had de smoor in op zijn voormalige werkgever omdat hij geen vast contract kreeg.

Kennelijk had hij daar op gerekend, maar na de fusie tussen de Rabobank en de Friesland Bank in 2014 kreeg de man alleen nog jaarcontracten aangeboden. Ook zijn vriendin, ook werkzaam bij de Rabobank, zou volgens zijn zeggen niet goed behandeld zijn. Verblind door rancune bedacht de Grouster een manier om de bank dwars te zitten. Met de thuiswerkpas van zijn vriendin, waarmee ze vanuit huis kon werken, logde hij in en veranderde hij de (adres)gegevens van een gezin uit Opsterland.

De pincode en andere gegevens had hij al eens gekregen en bewaard toen hij nog voor de bank werkte. Twee weken later liet hij de Leeuwarder (36) naar de bank bellen om een nieuwe pas voor het gezin aan te vragen, die vervolgens naar het 'nieuwe' adres gestuurd moest worden. Daarna ging het razendsnel: binnen een paar dagen waren de slachtoffers bijna 25.000 euro armer. In twee dagen tijd waren er duizenden euro's overgemaakt van de spaarrekening naar de betaalrekening van de slachtoffers.

Vervolgens werden er een aantal kleinere opnames gedaan, waarna op 8 september 2014 de grote klapper volgde: de Leeuwarder had voor maar liefst 19.750 euro bij een juwelier in Leeuwarden een gouden Rolex aangeschaft. Het was de bedoeling het horloge door te verkopen en de winst met de Grouster te delen. Al die transacties in zo'n korte tijd deden bij de Rabobank de alarmbellen afgaan. Het gezin uit Opsterland werd op de hoogte gebracht. De mensen wisten niet wat hun overkwam.

Er werd een onderzoek in gang gezet en al gauw kwamen de verdachten in beeld. De Leeuwarder had bij de politie nauwelijks iets prijsgegeven. Dat was maandag bij de politierechter niet anders. Hij beweerde dat hij slechts een tussenpersoon was geweest, en niet, zoals de Grouster had verklaard, medeplichtig. Hij zou wel weten wie de Rolex had gekocht, maar namen wilde hij niet noemen, het zouden 'geen prettige mensen' zijn.

Net als de Grouster betaalt hij wel elke maand 250 euro af aan de Rabobank. Inmiddels zou er zo'n 8000 euro zijn afgelost. Het gezin uit Opsterland werd volledig door de bank gecompenseerd. De verdachten kregen beide een werkstraf van 240 uur -het maximum- en twee maanden voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van drie jaar. De rechter verplichtte de twee bovendien om de Rabobank volledig schadeloos te stellen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369


regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij



regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
28.2%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
26.5%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
17.9%
Geen mening  
27.4%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!



regionaal nieuws

Feanster duo verdacht van meerdere diefstallen

Feanster duo verdacht van meerdere diefstallen

regionaal nieuws

Streep door gaswinning boven Schiermonnikoog

Streep door gaswinning boven Schiermonnikoog