Account
Logo
Zoeken
3.7 °C
Surhuizumermieden populair bij de grutto
In de omringende gebieden is de grutto overigens nauwelijks meer aanwezig....

Surhuizumermieden populair bij de grutto

za 30 januari 2016, 13.41 uur

BUITENPOST - In natuurgebied Surhuizumermieden ten zuiden van Buitenpost is sinds 2008 het aantal broedende grutto's met de factor vijf toegenomen. In 2008 broedden er in het 80 hectare grote natuurgebied slechts 14 paartjes, in 2015 zijn het er volgens Staatsbosbeheer al 73. Ook andere weidevogelsoorten als de kievit, tureluur, watersnip en slobeend nemen toe in het gebied.

Natuurfotograaf Marcel van Kammen weet ondanks de positieve cijfers dat het verder niet goed gesteld met de grutto. "Het is positief voor dat gebied, maar helaas zijn ze in een nabijgelegen gebied vrijwel verdwenen dus voor de algehele grutto-stand heeft het helaas geen invloed."

Staatsbosbeheer wijt de verbeterde grutto-stand aan het door hun uitgevoerde 'weidevogel-opkrikplan'. Het plan omvatte maatregelen om het gebied aantrekkelijker te maken voor weidevogels; de zogenaamde 'voorzorg'. Zo werd het waterpeil in een groot deel van het gebied verhoogd, zijn slootkanten van flauwe oevers voorzien, zijn er bomen verwijderd en is er geïnvesteerd in de infrastructuur van het gebied.

Ondanks het positieve cijfer over de grutto-stand blijft ook boswachter Jakob Hanenburg nuchter: "Wy moatte net ferjitte dat we yn 40 jier tiid 100.000 briedpearen Skriesen (grutto’s) kwyt rekke binne." Toch is de boswachter hoopvol gesteld: "Wy moatte ynvestearje yn saken dy’t wurkje en wetter spilet dêryn in haadrol."

De Surhuizumermieden zijn in ieder geval al klaar voor het naderende broedseizoen. Mensen die straks van het weidevogelspektakel willen genieten, kunnen gebruik maken van het mooie uitzichtpunt aan de Heawei. Vanaf daar heeft men een schitterend uitzicht over het gebied.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381



regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'





regionaal nieuws

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Poll: Goede keuze of niet?

Ja  
26.4%
Nee  
55%
Maakt me niet uit  
18.6%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!