Account
Logo
Zoeken
1.6 °C
Foto: Geert Huisman

Intentieovereenkomst Better Wetter

do 28 januari 2016, 11.36 uur

FEANWALDEN - Better Wetter is een pro¬gramma binnen het thema Grien en blau van de samenwerkingsagenda van overheden en maatschappelijke (onderwijs)partners in Noordoost Fryslân (ANNO* II 2016-2020). Better Wetter richt zich op innovatie en kennisontwikkeling voor waterbeheer in het Friese veenweidegebied. Het programma wordt uitgevoerd door samenwerkingspartners van regionale en provinciale overheden, Wetterskip Fryslân, agrarische- en natuurorganisaties, onderwijsinstellingen en maatschappelijke partijen. Vertegenwoordigers van deze partijen tekenen 28 januari een intentieovereenkomst waarmee zij aangeven actief aan de slag te gaan met (uitvoering van) het programma Better Wetter.

Inspelen op klimaatverandering en bodemdaling
Better Wetter maakt deel uit van de ANNO-opgave ‘Toekomstbestendig watersysteem’. Een toekomstbestendig watersysteem vraagt om een visie waarin we ons bewust zijn van het feit dat we leven en werken in een waterrijke omgeving. Bij een duurzame ontwikkeling van de regio is het belangrijk om in te spelen op ontwikkelingen zoals klimaatverande¬ring (extremere buien en langere droge perioden), zeespiegelstijging en bodem¬daling. Een teveel of tekort aan water wordt af- en aangevoerd via het centrale watersysteem, de boezem, en is door de werking van gemalen bijna volledig onder controle. De grenzen van deze manier van werken komen echter in beeld. Een groot deel van het veenweidegebied kampt, als gevolg van het traditionele waterbeheer, met omvangrijke veenafbraak en maaivelddaling. Wateroverlast bij piekbelasting op de boezem en extreme droogte worden hierdoor versterkt. In een notendop kunnen we stellen, dat het huidige watersysteem op lange termijn verre van duurzaam is en onvoldoende toegerust op toekomstige klimaatveranderingen.

Friese boezem weer duurzaam en veerkrachtig
Better Wetter heeft als ambitie om de Friese boezem weer duurzaam en veerkrachtig te maken, met een toekomstbestendig waterbeheer, waarbij via uitwerkingen in de praktijk, gezocht wordt naar economische dragers voor een duurzaam land- en watergebruik in een (zeer) waterrijke omgeving.

De intentieovereenkomst werd ondertekend door:
- Sietske Poepjes (gedeputeerde provincie Fryslân)
- Gerben Wiersma (wethouder Dantumadiel, namens de zes noordoost Friese gemeenten)
- Egbert Berenst (DB Wetterskip Fryslân)
- Hans van der Werf (directeur Friese Milieu Federatie)
- Attje Meekma (voorzitter Vereniging Noardlike Fryske Wâlden)
- Ton Stierhout (voorzitter College van Bestuur Nordwin College)
- Wiepk Voskamp (Hogeschool Van Hall Larenstein, leading lector)

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



Poll: Moet de gemeente de prijzen gelijk trekken?

Ja  
87.2%
Nee  
6.4%
Geen mening  
6.4%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!


regionaal nieuws

Automobilist eindigt in greppel langs afrit N381

Automobilist eindigt in greppel langs afrit N381