Account
Logo
Zoeken
8.8 °C

Autoinbreker zoekt treinstation in Drachten

vr 15 januari 2016, 17.30 uur

LEEUWARDEN - Een 40-jarige Litouwer werd in de nacht van 14 oktober opgepakt toen hij zich verdacht ophield in de buurt van de Fabriciusstraat in Drachten. Een bewoner zag de Litouwer bij zijn auto rondscharrelen. Toen de man een half uur later terugkwam, belde de bewoner 112. De politie kwam meteen. Toen hij de agenten zag, zette de Litouwer het op een lopen. Hij kwam niet ver, hij rende een doodlopende straat in.

In een uiterste poging aan de politie te ontkomen, sprong hij op een auto om via het dak van een garagebox te ontsnappen. Dat mislukte. De man beweerde dat hij op weg was naar zijn werk. Hij moest naar het treinstation. Toen de politie vertelde dat Drachten geen treinstation heeft, zei hij dat hij naar het busstation moest. Hij had een rugzak bij zich met gereedschap dat bij uitstek geschikt is om auto's open te breken, zoals een multitool, een lifehammer en een staaf om autosloten te openen, een zogeheten lock-picker.

Ook dat zag de politie verkeerd: hij was automonteur, in de rugzak zat zijn gereedschap. Hij had zich vrijdag bij de rechter in Leeuwarden moeten melden, maar hij was er niet. Volgens zijn advocaat is het onduidelijk waar de man verblijft, waarschijnlijk zit hij weer in Litouwen. Aan een auto-inbraak had hij zich die nacht voor zover bekend niet bezondigd, wel aan vernieling. De auto waar hij bovenop was gesprongen had behoorlijk wat blikschade opgelopen.

Officier van justitie Rein Meinderts geloofde geen snars van het verhaal dat de Litouwer had opgehangen. 'Dit is totale onzin', aldus de officier. Hij eiste drie weken cel. De rechter maakte er twee weken van. De Litouwer had nog een maand cel voorwaardelijk boven zijn hoofd hangen, hij liep in een proeftijd. Mocht hij ooit weer in Nederland komen, dan moet hij ook die straf uitzitten.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Man loopt bij ruzie gebroken enkels op: verdachte voor de rechter

Man loopt bij ruzie gebroken enkels op: verdachte voor de rechter

regionaal nieuws

Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar

Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar

regionaal nieuws

Geslaagde kruiwagenmars door Burgum

Geslaagde kruiwagenmars door Burgum





regionaal nieuws

Johan Talsma (BVNL) stapt op als raadslid

Johan Talsma (BVNL) stapt op als raadslid