Account
Logo
Zoeken
4.5 °C
Dongeradeel trekt beurs vast voor IJsfontein
© WâldNet

Dongeradeel trekt beurs vast voor IJsfontein

do 14 januari 2016, 23.35 uur

DOKKUM - De gemeente Dongeradeel moet nog besluiten over het wel of niet doorgaan van de IJsfontein in de stad, maar trekt wel alvast de beurs. Dat bleek uit een memo die donderdagavond in de raadscommissie werd behandeld. Naar schatting is de gemeente in deze fase van het proces minimaal 20.000 – 30.000 Euro nodig. Nadat dit geld is uitgegeven aan een onderzoek wordt uiteindelijk door de gemeenteraad besloten of de fontein er in Dokkum definitief komt. Verschillende partijen waren kritisch donderdagavond.

Het geld wordt uitgegeven aan een quickscan en het aantrekken van een externe stedenbouwkundige/procesbegeleider. Er wordt gekoerst op een definitief besluit voor of tegen de IJsfontein op de Markt in de raadsvergadering van maart 2016. Het gaat er bij dit onderzoek in de eerste plaats om of het gepresenteerde kunstwerk IJsfontein op de Markt haalbaar is. De opdracht reikt niet zo ver dat alternatieve plannen als scenario’s worden onderzocht en doorberekend.

De gemeente Dongeradeel heeft ongeveer 150 reacties mogen ontvangen op het ontwerp van de IJsfontein op de Markt in Dokkum. De presentatie van de IJsfontein door de stichting Kulturele Haadstêd 2018 was op 17 september in de Grote Kerk in Dokkum. Vanaf dat moment heeft de gemeente reacties uit de bevolking en van
ondernemers verzameld.

De Haarlemse kunstenares Birthe Leemeijer heeft een ontwerp gemaakt voor een ijsfontein met 52 eiken eromheen. Dit in het kader van Kulturele Haadstêd 2018. De fontein laat het water bevriezen. Het idee hiervoor is geïnspireerd op het ademen en de ijsbaarden van sommige elfstedenrijders wanneer ze Dokkum - 'de hel van het Noorden' - tijdens de Elfstedentocht bereiken. De 52 eiken verwijzen naar de 52 missionarissen die samen met Bonifatius in Dokkum werden vermoord.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381


regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'





regionaal nieuws

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand


Poll: Goede keuze of niet?

Ja  
26.5%
Nee  
55.3%
Maakt me niet uit  
18.3%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!