Account
Logo
Zoeken
4.4 °C
Stroomdipjes laten lampen knipperen in regio
© WâldNet |  Dansende hoogspanningskabel in de provincie Groningen....

Stroomdipjes laten lampen knipperen in regio

zo 3 januari 2015, 17.18 uur

BURGUM - Sinds zondagmiddag valt de stroom in huishoudens en bedrijven steeds korte tijd uit. Zowel in Friesland, als ook Drenthe en Groningen kwamen sinds zondagmiddag honderden meldingen binnen op social media. Het duurt soms minder dan een seconde en de lampen gaan hierdoor enige tijd knipperen. Bij bedrijven gaan verder soms alarmen af omdat de stroom korte tijd uitvalt.

De meldingen blijven binnen komen. Ook
rond 18.10 uur knipperen lampen in Friesland

Lijndansen oorzaak storing
Netwerkbeheerder TenneT TSO laat zondagmiddag weten dat ze op de hoogte zijn. TenneT TSO geeft aan dat er geen sprake is van een grote stroomstoring. Er worden wel preventief op diverse plekken schouwen gedaan. "De hoogspanningsverbindingen in Groningen hebben last van 'lijndansen' als gevolg van ijsafzettingen op de hoogspanningslijnen in combinatie met harde wind. Dit leidt tot dippen in de stroomvoorziening, merkbaar bijvoorbeeld door het knipperen van lampen in huis." Stef van der Ziel maakte een video hiervan.

Storing duurt al urenlang
WâldNet ontving gedurende de zondagmiddag tientallen meldingen vanuit vrijwel alle dorpen (Burgum, Drachten, Drogeham, Hurdegaryp, Kollum tot Dokkum etc.) over de opvallende 'stroomdipjes' in het net.

"De stroomdippen kunnen knipperende lampen veroorzaken. Excuus daarvoor. We werken hard aan een stabiele voorziening." zo laat TenneT TSO weten. "Door deze stroomdippen zijn de effecten merkbaar in meerdere delen van Noord-Nederland. We zien hier bijvoorbeeld meerdere meldingen van verschijnen TenneT werkt hard aan een stabiele stroomvoorziening en betreurt de nadelige effecten van de dansende lijnen die worden ondervonden."

Even geen treinverkeer
Door de stroomstorinkjes ondervond Arriva problemen met de treinen. Het bedrijf laat zondag aan het einde van de middag weten dat er geen treinen naar van en naar Groningen reden. De seinen en wissels werken vanwege de storing niet zoals deze behoren te werken. Rond 19.00 uur reden sneltreinen alweer.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
74.3%
Heel misschien wordt het nog wat....  
3.3%
Ik hoop dat het doorgaat!  
22.4%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie




regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'