Account
Logo
Zoeken
5.5 °C

Geen boete drankrijders ivm hoge kosten CBR

do 17 december 2015, 14.00 uur

LEEUWARDEN - Lange tijd hielden rechters er nauwelijks rekening mee dat mensen die met drank op achter het stuur hebben gezeten, niet alleen strafrechtelijk werden bestraft. Ook het CBR doet een stevige aanslag op de financiën van wetsovertreders. Vanaf bepaalde promillages zijn drankrijders verplicht om de driedaagse cursus Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer (EMA-cursus) over de risico's van alcoholgebruik in het verkeer te volgen. De kosten van de cursus, tegenwoordig ruim 800 euro, zijn voor rekening van de bestuurder.

Het is geen kwestie van kiezen: als de cursus niet wordt gevolgd, dan wordt het rijbewijs ongeldig verklaard. Bij hogere promillages kan er een geschiktheidsonderzoek volgen. Er wordt bloed geprikt en de bestuurder wordt fysiek en psychisch onderzocht om te kijken hoe het staat met het alcoholgebruik, of -misbruik. Zo'n onderzoek kost meer dan 1000 euro en ook dan is het rijbewijs in het geding. De laatste tijd houden rechters in de afdoening van drankzaken steeds meer rekening met de extra kosten die het CBR-traject met zich meebrengt.

Twee verdachten die zich donderdag bij rechter Jolanda Lootsma moesten melden, ondervonden dat rechters in toenemende mate de kosten van de CBR-onderzoeken 'doorberekenen' in de op te leggen straf. Een 40-jarige Surhuistervener had op 5 oktober in Oeinde met ongeveer vijf keer teveel drank op gereden. De man had veel stress vanwege perikelen rond een echtscheiding, zei hij tegen de rechter.

Met zo'n hoog promillage -2,2 promille- verklaart het CBR het rijbewijs tijdelijk ongeldig en volgt er een geschiktheidsonderzoek. De Surhuistervener moet het onderzoek nog betalen, voor de 29e december moet het geld overgemaakt zijn. Officier van justitie Rein Meinderts eiste een boete van 1100 euro, ongeveer evenveel als de kosten van het CBR-onderzoek, en een rijontzegging van tien maanden waarvan vier voorwaardelijk.

De rechter legde de geldboete in zijn geheel voorwaardelijk op. Van de rijontzegging kreeg de Surhuistervener de volle tien maanden voor de kiezen. Een Drachtster (28) had op 9 oktober te diep in het glaasje gekeken. Met een promillage van 1,69 had hij meer dan drie keer teveel drank op. Hij moet de EMA-cursus volgen. In zijn zaak eiste de officier een boete van 850 euro en een rijontzegging van zeven maanden. Ook nu maakte Lootsma er een geheel voorwaardelijke boete van. De rijontzegging bleef staan.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



Poll: Moet de gemeente de prijzen gelijk trekken?

Ja  
84.8%
Nee  
8.8%
Geen mening  
6.4%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!