Account
Logo
Zoeken
10.7 °C

Kraanmachinist miste agent op een haar

za 21 november 2015, 8.30 uur

LEEUWARDEN - Een 59-jarige kraanmachinist uit Makkinga is vrijdag wegens poging tot zware mishandeling van een politieman door rechter Lieme Wijma veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken. De kraanmachinist speelde in oktober 2014 een belangrijke rol bij een slepend conflict tussen twee buren in Wijnjewoude. De buren steggelen al jaren over de erfafscheiding, die dwars door een sloot tussen hun landerijen loopt.

Op 18 oktober vorig jaar had een van de buren, een 53-jarige inwoner van Wijnjewoude, de kraanmachinist besteld om de sloot schoon te maken. Dat bleef niet onopgemerkt, al gauw verschenen de buren ten tonele. De buurman (62) zou zijn bedreigd door beide verdachten. De Wijnjewoudster zou met een voorhamer hebben gezwaaid, de machinist zou de buurman met bak van de kraan hebben geraakt en geduwd. Tijdens de zitting werden foto's getoond waarop te zien was dat de buurman erg dicht in de buurt van de graafbak stond.

Er waren ook foto's waar hij op de bak leunde en zelfs dat hij er bovenop zat. Toch had hij aangifte gedaan van bedreiging. Onzin, vonden beide verdachten. De rechter oordeelde dat er in het geval van de buurman sprake was van eigen schuld. De man was zelf in de sloot gaan staan, terwijl hij ook veilig op de kant -achter het prikkeldraad op zijn eigen land- had kunnen blijven. Als de situatie zo bedreigend was als hij had geschetst, dan had de buurman zichzelf wel in veiligheid gebracht, redeneerde Wijma. 'Dan maak je wel dat je wegkomt'.

De rechter achtte wel bewezen dat de kraanmachinist getracht heeft een agent zwaar lichamelijk letsel toe te brengen. De agent was samen met collega's op het tumult afgekomen, na een telefoontje van een van de betrokkenen. Terwijl de agent de machinist sommeerde om uit te stappen, draaide de bestuurder de kraan. De politieman moest opzij springen om het vege lijf te redden. Vervolgens bleef de machinist zitten waar hij zat.

De man had moeten stoppen, vond de rechter. 'U zit in een potentieel moordwapen'. Uiteindelijk zag de agent zich genoodzaakt om zijn wapen te trekken. Uiteindelijk kon de machinist uit de kraan worden gehaald. De Wijnjewoudster werd vrijgesproken van het bedreigen van de buurman. De rechter vond dat niet te bewijzen viel dat de verdachte de buurman daadwerkelijk met een voorhamer heeft bedreigd. Ook verbaal had hij geen dingen geuit die strafrechtelijk niet door de beugel konden.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

regionaal nieuws

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

regionaal nieuws

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt



kwijt / misdaad in je straat

Fiets gevonden in Buitenpost

Fiets gevonden in Buitenpost


regionaal nieuws

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof


ondernemend nieuws

Frl Bewind jarig: 20 jaar!

Frl Bewind jarig: 20 jaar!