Account
Logo
Zoeken
8.6 °C

Man (25) 'pinde' € 48.000 van bejaarde vrouw

vr 20 november 2015, 18.00 uur

LEEUWARDEN - De mensen die hem goed kenden, keken vreemd op. De 25-jarige Dokkumer stond niet bepaald bekend als iemand die goed in de slappe was zat. Van het ene op het andere moment kocht de Dokkumer dure kleren, een prijzige laptop, sieraden en een andere auto -hij had er op een gegeven moment zelfs twee tegelijk. Merkwaardig, voor iemand die dik in de schulden zat. De man was dan ook niet op een normale manier aan het geld gekomen.

Hij had maar liefst 48.000 euro overgemaakt van de rekening van een bejaarde mevrouw naar zijn eigen bankrekening. De manier waarop dat was gegaan betitelde politierechter Lieme Wijma vrijdag als 'niet de meest slimme actie'. Het was een kwestie van de geldstroom volgen om bij de dief terecht te komen. De Dokkumer kende de 90-jarige vrouw goed. Hij en zijn vader deden regelmatig klusjes voor haar. De band was kennelijk zo goed dat de vrouw bereid was de Dokkumer 8000 euro te lenen, toen hij kwam met het verhaal dat hij geld nodig had om zijn schulden af te betalen.

De vrouw had zelf geen computer, dus de transactie gebeurde op de laptop van de Dokkumer. Die was er op de een of andere manier in geslaagd veel meer geld over te maken van de effectenrekening van het bejaarde slachtoffer. Zelf zei hij dat de vrouw had meegekeken toen hij de hoge bedragen had ingevuld, maar daar geloofde officier van justitie Ed Boelen helemaal niets van. De Dokkumer had ook tegen de politie gezegd dat de vrouw de bedragen niet kon zien.

In drie maanden tijd had de man er 28.000 euro doorheen gejaagd. Hij zou iets hebben gedaan aan het aflossen van zijn schulden, maar hij had zich vooral uitgeleefd in het aanschaffen van luxe goederen zoals sieraden, auto's, een tv en een MacBook. Aan het eind van het liedje was er nog 20.000 euro over. Nadat alles aan het licht kwam, werd dat bedrag meteen teruggestort op de rekening van de bejaarde mevrouw. De aangeschafte spulletjes werden in beslag genomen, die zullen waarschijnlijk bij opbod worden verkocht.

Zelfs de beloften aan de politie kwam de Dokkumer niet na. Hij had beloofd een spelcomputer die in reparatie was naar het bureau te brengen zodra het ding klaar was. Dat is nooit gebeurd. Hij had de computer alsnog verkocht. 'Om de huur te betalen', verduidelijkte de Dokkumer. Hij zei verschillende keren dat hij veel spijt had. 'Het is een impulsieve actie geweest', zei hij tot drie keer toe. 'U heeft er gewoon van gefeest', vond de officier. Boelen eiste een celstraf van zes maanden waarvan vier voorwaardelijk.

De rechter maakte er een werkstraf van 200 uur en twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf van. Enerzijds omdat de Dokkumer (nauwelijks een strafblad had, aan de andere kant zou een verblijf in de gevangenis alleen maar betekenen dat het moeilijker zal worden om verschuldigde bedrag te innen. Dan zal de Dokkumer zijn baantje kwijtraken. De rechter bepaalde wel dat hij nog 28.000 euro moet terugbetalen. De Dokkumer beloofde dat hij ook de geleende 8000 euro terug gaat betalen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws

Poll: Worden eilanders anders behandeld door de lokale politie?

Ja  
56.6%
Nee  
21%
Geen idee  
22.4%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!






ondernemend nieuws

Huis van de maand: Eendrachtsweg 10 in Garyp

Huis van de maand: Eendrachtsweg 10 in Garyp





regionaal nieuws

Vrouw (33) twee maanden de cel in voor stalken huisarts

Vrouw (33) twee maanden de cel in voor stalken huisarts