Account
Logo
Zoeken
8.6 °C

Foto: Binne Kramer | Twee ambtenaren van de gemeente, Ed Stoelinga (links) en Lambertus Jalving, legden uit wat de komde digitalisering zal betekenen voor de gemeente

Raad T-diel: 'Business as usual'

vr 20 november 2015, 15.00 uur

BURGUM - Donderdagavond vergaderde de gemeenteraad van Tytsjerkstardiel en dit keer was de bijeenkomst uitgesmeerd over een middaggedeelte en avondsessie. Daar tussenin zat een heuse Italiaanse maaltijd, heerlijk en zeer gevarieerd. En verder was het in feite 'business as usual', met andere woorden, de dingen die gezegd moesten worden werden gezegd, waar discussie over verwacht werd, kwam die discussie ook en ook de standpunten en dus de statements van de diverse geledingen in de raad waren niet verrassend. Zeg maar de bandbreedte tussen 'op 'e sinten passe' en het zich opwerpen als het sociale geweten van de raad en dus deze gemeente.

Het begon zoals gebruikelijk met het 'vragenhalfuurtje', raadsleden kunnen dan vragen stellen over elk gewenst onderwerp aan de betreffende wethouders. Zo stelde de heer Adema van het CDA een vraag over het kunstwerk, in casu een viadukt, in het Centrale As-tracee bij Quatrebras. Aanleidng was het faillissement van de betrokken aannemer: "De mienskip is nijsgjirrich", aldus Adema. Wethouder Houkje Rijpstra antwoordde dat er nog weinig te zeggen valt over de voortgang, maar dat er geen financiele consequenties zijn voor de gemeente.

Mevrouw Van der Veen (CU) vroeg om een update over de stand van zaken bij de realisatie van de noodopvang en ze was bovendien benieuwd naar de reacties van de bevolking. Wethouder Doeke Fokkema gaf een kort resumé van de infomarkt enkele weken geleden: "Meast posityf, mar der wiene ek wol krityske fragen. Wannear de needopfang operatoniel weze sil, is noch net bekend", aldus de wethouder.

Verder ging het over de verlichting van een fietspad naar de Zomerweg vanaf het AZC, over de horecawet, over de verhoging van het eigen risico in de zorg en de gevolgen voor mensen met een laag inkomen. Daarnaast kwamen de werkvoorziening en de mensen daarin aan de orde, evenals het nieuwe identiteitsbewijs voor de bibliotheek. Allemaal punten waar wel het nodige over werd gezegd, maar waar eigenlijk telkens een bevredigend antwoord van de betreffende wethouders op kwam, maar al met al toch wel een teken dat de raadsleden de gang van zaken in deze gemeente scherp in de gaten houden.

Een van de agendapunten was het Trefpunt Sumar, in casu de mogelijkheid om van de vroegere kosterswoning bij de kerk onder andere een jeugdsoos te maken. Het door het dorpbreed gedragen initiatief stuitte eerder op bezwaren van omwonende(n) die overlast vreesde(n). De heer Dijk van de FNP vond dat de gemeente een Salomonsoordeel had geveld: "Mar wy binne wiis mei de oplossing." Hessel Bouma (GBT) vroeg zich nog wel af of de betrokkene accoord ging. Wethouders Schippers deelde mee dat er overleg was geweest en : "Wy hawwe in goede ôfwaging makke."En dat betekent in dit geval een 'vergunning onder voorwaarden'.

Knap lastig, althans voor mensen die niet met dit digitale tijdperk zijn opgegroeid, werd het toen Ed Stoelinga en Lambertus Jalvingh van de gemeente alvast een toekomstbeeld schetsten wat de digitalisering in deze gemeente betreft. Het ging over kabels, over glasvezel, over snel internet en iets minder snel internet, over witte, grijze en zwarte gebieden en nog een heleboel andere onderwerpen die gerelateerd zijn aan de ict. Op 7 april volgend jaar zal de raad, die niet hoor-, maar af en toe wel zichtbaar met de oren zat te klapperen, hier uitvoering over worden bijgepraat.

Nogal wat discussie ontstond over het punt van de manier waarop je mantelzorgers moet en kunt 'waarderen'. De discussie ging erom hoe je de mantelzorgers in beeld krijgt en over hoe je ze dan zou moeten belonen. Een interessante discussie omdat de meningen nogal uiteen liepen al naar gelang de prioriteiten die werden gelegd. Bij beloning, waardering, kun je het hebben over geld of over mensen, daar draaide het uiteindelijk om.

Ook de status en de toekomst van Caparis kwam aan de orde, en ook dat is een bijna constant terugkerend onderwerp van gesprek. En zelfs het kunstgras kwam nog even 'op it aljemint' toen de open brief van een aantal wethouders aan minister Plasterk ter sprake kwam. Lolkje Efdé van de VVD vond het vreemd dat er een, wat zij noemde, 'bedelbrief' naar Den Haag ging met in het achterhoofd het aanleggen van kunstgrasvelden.

Het punt dat na de culinaire pauze de meeste aandacht trok was de discussie over wat 'Startnotysje ûntwikkeling fan it bern' werd genomed. Maar eigenlijk ging het merendeels over de scholen en in veel mindere mate over de kinderen zelf. In de Trynwâlden is een enquête gehouden over zeg maar de toekomst van het onderwijs. En daarbij ging het uiteraard om zaken als grote-kleine scholen en de zekerstelling van de identiteit en de keuzemogelijkheden van de ouders. De Haan (FNP): "Wie dit wol in representatyf ûndersyk?" Mevr.Van der Veen (CU): "De âlden moatte belutsen wurde. Identiteit fersterkt de kwaliteit." Mevr. Hoekstra (CDA) : "It giet no meast oer de stiennen en it moat gean oer de identiteit en de keuzemogelikheden. Wy moatte de ferwachtings manage, it foech fan de gemeente is hiel beheind."

Lolkje Efdé sprak van weerbarstige problematiek. "De útslach fan de enquête is der al ha'k begrepen, mar wy hawwe him noch net." Hessel Bouma (GBT) zei dat de gemeente er voor moet waken om verwachtingen te scheppen: "Dan krije wy problemen." Dirk van Wal van GrienLinks: "Dit is net in foarskreaun format, witte de minsken eins wol wat der mogelik is? Dus earst ynformeare, dan pas prate." Ellen Bruins Slot(PvdA) vroeg zich wat eigenlijk goed is voor kinderen, groot of klein. "Het is voor mij nog een beetje ouder-kind-dorp-spaghetti." Wethouder Doeke Fokkema vond dat de oplossingen praktisch toepasbaar zouden moeten zijn: "Hapklare brokken." Maar: "De gemeente en de rie bepale de útkomsten net, wy hawwe in stimulearende en net in bepalende rol."

Over de representativiteit van het onderzoek in de Trynwâlden: "Dat is eins net in enquête, mar in peiling." In tweede termijn werd met name de nadruk gelegd op het belang van het kind. Ook kwam het fusieformat in Sumar nog even aan de orde. Doeke Fokkema: "Sumar is een plan op de maat fan Sumar." Daarna werder nog uitgebreid en langdurig gepraat over het woningbouwbeleid, dus over kavelprijzen, over duurzaamheid, over bijenveldjes op braakliggende kavels, en over die te laten maaien door een boer of er volkstuintjes van te maken. Maar dat leverde problemen op, aldus Wijbe Postma (FNP): "In folkstúntsje is prachtich, mar at sa'n kavel dan ferkocht wurdt en de jirpels binne noch net sa fier, wat dogge wy dan?" Met andere woorden: 'business as usual'.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Vlammen slaan uit schoorsteen bij woning in Drachten

Vlammen slaan uit schoorsteen bij woning in Drachten

regionaal nieuws

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919



regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland


regionaal nieuws

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

regionaal nieuws

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt



kwijt / misdaad in je straat

Fiets gevonden in Buitenpost

Fiets gevonden in Buitenpost