Account
Logo
Zoeken
10.7 °C

Oom misbruikte nichtjes: eis 10 maanden cel

di 17 november 2015, 13.30 uur

LEEUWARDEN - Tegen een 36-jarige inwoner van het Groningse Wildervank is dinsdag bij de Leeuwarder rechtbank vijftien maanden cel geëist waarvan vijf maanden voorwaardelijk. De Groninger heeft een paar jaar lang twee minderjarige zusjes seksueel misbruikt. De meisjes, woonachtig in de gemeente Opsterland, hebben beide een verstandelijke beperking. Ze zijn de dochters van de zus van de partner van de verdachte. In de loop der jaren had de man een vertrouwensband met de meisjes opgebouwd.

Aanvankelijk ging het contact veel via de sociale media, via chatprogramma's als WhatsApp en Snapchat. Was het eerst nog, zoals de verdachte het omschreef, 'domme ouwehoerderij', al gauw kregen de chatgesprekken een seksueel karakter. Uiteindelijk werden er over en weer blootfoto's gestuurd. Daar bleef het niet bij. Op verschillende plaatsen, tijdens logeerpartijtjes bij de verdachte thuis, in de auto en op de camping kwam het tot fysiek contact. Er werden over en weer seksuele handelingen gepleegd.

De zaak kwam aan het rollen toen een van de zusjes een kennis in vertrouwen nam. Het verhaal kwam uiteindelijk bij de moeder van de meisjes terecht, waarna aangifte werd gedaan. In de omgeving van de meisjes werd eerst gedacht dat de verdachte gewoon een sterke band had met de meisjes. Dat positieve gevoel sloeg om in verontwaardiging, toen uitkwam wat er echt was gebeurd. Toen overheerste het gevoel dat de man vooral misbruik had gemaakt van het feit dat de meisjes hem zagen als een vertrouwenspersoon.

De meisjes hebben een verstandelijke beperking en volgen beide speciaal onderwijs. De reclassering maakt zich zorgen, omdat de verdachte niet de volledige verantwoordelijkheid neemt voor zijn daden. Hij zoekt niet alleen de fout bij zichzelf, hij vindt ook dat hij werd uitgedaagd. Een therapie voor zedendaders is dan ook noodzakelijk, vindt de reclassering. Ook om een antwoord te vinden op de vraag waarom het is gebeurd.

De verdachte heeft een jonge dochter. 'Dat wordt ook ooit een jonge meid', stelde rechtbankvoorzitter Irene Dölle. Officier van justitie Ed Boelen opperde dat de Groninger totaal geen rekening heeft gehouden met de kwetsbaarheid van de slachtoffers. Naast de celstraf eiste Boelen dat de verdachte een ambulante behandeling gaat volgen. De meisjes willen elk een schadevergoeding van 7500 euro.
De Leeuwarder rechtbank doet op 1 december uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Surfer van Lauwersmeer gered door KNRM

Surfer van Lauwersmeer gered door KNRM

regionaal nieuws

Het houdt niet op: opnieuw auto in Drachtstervaart

Het houdt niet op: opnieuw auto in Drachtstervaart