Account
Logo
Zoeken
4 °C

Feu en Champino dicht vanwege belastingfraude

vr 13 november 2015, 14.10 uur

DRACHTEN - De horecagelegenheden Feu en Champino in Drachten zijn op last van burgemeester Tjeerd van Bekkum gesloten omdat de betrokken uitbaters verdacht worden van criminele activiteiten. De vergunning werd terecht door de gemeente geweigerd omdat de betrokkenen verdacht worden van onder andere belastingfraude. Dat blijkt uit de uitspraak van de rechtbank die deze week is gepubliceerd.

De uitspraak werd dinsdag gedaan door voorzieningenrechter mr. M.W. de Jonge. De zaak tegen de gemeente werd aangespannen door eigenaar Jan Just P. van Bodegom en de broers Reinier en Sven Boxum. Burgemeester Tjeerd van Bekkum weigerde de ondernemers in oktober definitief een drank- en horecavergunning. Beide bedrijven moesten vervolgens voor 9 november de deuren sluiten.

Al sinds augustus 2014 is men voor Feu en Champino bezig met het aanvragen van de exploitatie-, drank- en horecavergunningen omdat er sprake was van een nieuwe eigenaar. Zolang de procedures liepen, mochten de horecabedrijven doordraaien.

De gemeente Smallingerland liet via het Bureau bibob onderzoek doen naar de ondernemers. Bibob oordeelde: "Er bestaat een ernstig vermoeden dat R.D.K. Boxum en S. Boxum, die in een zakelijk samenwerkingsverband staan tot Van Bodegom, Feu en Champino, in de periode van 2008 tot en met 2012 hebben gehandeld in strijd met de belastingwetgeving. De grootte van het met deze vermoedelijk gepleegde strafbare feiten verkregen financiële voordeel is aan te merken als zeer groot." Verderop in de uitspraak is te lezen: "Verder is er een ernstig vermoeden dat R.D.K. Boxum op 16 december 2009 zich schuldig heeft gemaakt aan mishandeling en op 22 april 2012 de Tabakswet heeft overtreden."

Er bestaat volgens Bureau bibob het ernstige gevaar dat de vergunningen mede worden gebruikt om strafbare feiten te plegen. Volgens de rechter heeft burgemeester Tjeerd Van Bekkum de vergunningen dan ook terecht geweigerd.

De eigenaar heeft inmiddels nieuwe aanvragen ingediend waarbij de broers Boxums niet meer genoemd worden. De gemeente zal opnieuw een bibob-advies aanvragen. Ook het verzoek om de beide bedrijven tijdens de nieuwe procedure te mogen openen, legde de rechter naast zich neer. De gemeente kreeg hierin ook gelijk.

Jan Just P. van Bodegom laat in een bericht op Facebook weten dat hij de sluiting van Champino en Feu volstrekt onterecht vindt. "Wij herkennen ons totaal niet in de motivering van het besluit van de Gemeente. Wij staan voor openheid en transparantie in ons doen en laten, en hebben in het adviestraject maximale medewerking verleend. De door de Gemeente opgeworpen argumenten om geen vergunning te verlenen zijn naar onze mening volstrekt onjuist en gebaseerd op onjuiste feiten. Wij hebben er geen goede gelegenheid voor gekregen, maar wij zullen deze feiten gaan weerleggen. Helaas kan door ons niet voorkomen worden dat Champino en Feu vooruitlopend hierop wel tijdelijk gesloten worden."

Klik hier voor de uitspraak van de rechter

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws





regionaal nieuws

Fietsster gewond bij aanrijding

Fietsster gewond bij aanrijding



regionaal nieuws

Auto neemt spontaan een duik in vijver

Auto neemt spontaan een duik in vijver




regionaal nieuws

Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar

Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar

regionaal nieuws

Geslaagde kruiwagenmars door Burgum

Geslaagde kruiwagenmars door Burgum