Account
Logo
Zoeken
8 °C
Begroting T-diel levert geen problemen op
Foto: Binne Kramer: Wijbe Postma (FNP)

Begroting T-diel levert geen problemen op

za 7 november 2015, 10.32 uur

BURGUM - De gemeenteraad van Tytsjerksteradiel vergaderde donderdagavond over de begroting voor 2016 en alvast een vooruitblik op de volgende jaren.

Maar eerst, in het vragenhalfuurtje, vroeg Rinze Eizema (PvdA) aandacht voor de eventuele nieuwe vaarroute van het PM kanaal naar Drachten. De bestaande route, dus via De Veenhoop kan niet echt aangepast worden vindt Tytsjerksteradiel, dan zou de natuur in het geding komen. Wethouder Houkje Rypstra legde dan nog eens heel duidelijk uit. Maar daarna was het tijd voor de behandeling van de begroting en dat betekende dat alle fracties zich konden uitspreken, zodat er daarna over gediscussieerd kon worden.

De eerste die aan het woord kwam was mevrouw Mozes van het CDA. Zij had kritiek op het Rijk: "Op dizze manier is it foar in gemeente net makkelik om te begrutsjen." Zij had waardering voor de gemeente aangaande de aanpak van de noodopang van vluchtelingen en haar slotzin was duidelijk: "Wy sjogge it mei betrouwen temjitte." Daarna was het de beurt aan Wijbe Postma van de FNP om zich uit te spreken. Hij begon met een variatie op de openingszin van het programma 'Met het oog op morgen': "Butendoar giet it need, binnen sit de Rie fan Tytsjerksteradiel." Hij refereerde aan het vluchtelingen vraagstuk: "Kloften folk dy't fan it anker slein binne." Over de begroting: "Dizze begrutting asemt in geruststellende toan en dat stiet my wol oan. Keunstgers, de Westermar en in moetingssintrum yn Gytsjerk binne positive dingen. Mar wy moatte in iepen each hawwe",aldus de FNP-woordvoerder die, je kon er bijna op wachten, in stijl eindigde met: 'Gute nacht Freunde'.

Ellen Bruins Slot van de PvdA zei dat haar fractie zich goed kan vinden in de voorstellen van de gemeente. Zij suggereerde om in het kunstgrasverhaal ook de vervanging van de velden in Oentsjerk en Garyp mee te nemen, het zou voordelen kunnen opleveren. Een groot zorgpunt was voor haar het feit dat de effecten van de decentralisatie nog lang niet duidelijk zijn. "Is de rijksbijdrage wel voldoende", vroeg mevrouw Bruins Slot zich af. Zij vroeg ook een extra inspanning om de integratie van vluchtelingen mogelijk te maken en ze complimenteerde daarbij de inwoners van Burgum: "Ik ben trots op de Burgumers, die verdienen een dikke pluim."

Dat de beschouwing van VVD-fractievoorzitter Lolkje Efde een andere toon zou hebben was duidelijk. Zij sprak weliswaar van een sluitende begroting, maar dat was voor haar duidelijk geen reden om 'hoera' te roepen in dit stadium. Terughoudenheid was volgens haar de boodschap. "Keunstgersfjilden? Wy moatte fierder sjen, wy moatte no net op de hânnen sitten gean." En zij merkte op dat alleen in Burgum een noodopvang komt, andere gemeenten zijn daar voorzichter mee, vond zij. Zij vond het zeer kwalijk dat er geen openbaar debat was geweest over de noodopvang. Over het kunstgras was ze duidelijk: "Gjin keunstgers, dat is mar foar in hiele lytse groep."

Mevrouw Scheepsma van GrienLinks pleitte voor meer menselijkheid: "Achter al die cijfertjes gaan mensen schuil, maar wij zijn als gemeente een buitenpost van Den Haag aan het worden." Zij hield de raad voor dat de zorgplicht die de gemeente heeft elementair is en in dat kader had ze liever gezien dat dat vele geld niet aan kunstgrasvelden zou worden besteed, maar aan de zorg: "Zijn wij ons als raad wel bewust van onze rol, wij vinden dat de politiek een sociaalgezicht moet laten zien. Zij pleitte er tevens voor dat het onderscheid tussen formele (betaalde) en informele (vrijwillige) arbeid eens duidelijk zou worden onderzocht. Haar uitsmijter was: "Groen, Sociaal en Anders"

De heer Hooijenga van de Christen Unie vond dat we dankbaar zouden moeten zijn voor alles wat ons is gegeven. Over de begroting: "Dat is altyd mar ofwachtsjen. Wat wolle wy oogste? Wy moatte siedzje op fruchtbere plakken, mei oare wurden, wy moatte gerjocht siedzje. Wy hawwe twifel oer de finansjele sitewaasje, it giet oer de it algemiene belang, net allinne foar de koarte, mar ek foar de langere termyn. It liket no allegearre wat better, mar noch net roaskleurich."

Hessel Bouma van GBT vroeg zich af of verandering automatisch tot verbetering leidt. Hij had dienaangaande een waarschuwing: "De groei hjir yn dizze provinsje rint achterop." Over het kunstgras was hij posityf, maar: "Ik sjoch wol wat yn sa'n koppeling. Hessel Bouma zou Hessel Bouma niet zijn als hij niet een echt Hesseliaanse uitsmijter had gehad: "Dy ynsprekkers kinne wy wol oerslaan, GBT hat ommers al sein dat it goed is."

Na de koffiepauze moest er gestemd worden over verschillende zaken en dat leverde nogal wat commotie op, zoals wel vaker was niet aan iedereen duidelijk over welke onderdelen van de begrotng nu precies moest worden gestemd. Maar uiteindelijk verschafte de voorzitter alsnog de nodige duidelijkheid. En aan het eind van de vergadering was er nog het zo langzamerhand gebruikelijke 'besloten gedeelte'. Daar is geen verslag van zoals u zult begrijpen...

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie



regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'





regionaal nieuws

Onwel geraakte automobilist ramt hekwerk

Onwel geraakte automobilist ramt hekwerk