Account
Logo
Zoeken
7.9 °C
Foto: Binne Kramer | De VVD fractie met v.l.n.r. de dames Koopmans, Efdé en Bergsma,was eenduidig: géén kunstgras in Bergum en Hurdegaryp

Twee voetbalclubs in T-diel krijgen kunstgras

vr 6 november 2015, 12.20 uur

BURGUM - 'Wy kinne der wol ien op keapje'

Aldus een vv Hardegarijp-supporter in de kantine van het gemeentehuis toen de raadsvergadering even pauzeerde. Hij doelde daarmee op het feit dat na het debat over de begroting duideljk was geworden dat het voorheen heikele punt van de aanleg van kunstgrasvelden in zowel Burgum als Hurdegaryp op een haar na gevild was. De algemene tendens was dat de meeste fracties voor het voorstel van B en W waren om geld uit te trekken voor de realisatie van deze sportvoorziening. En dat ontlokte een lichte vorm van euforie bij de bestuurders, de voetballers die aanwezig waren en de supporters.

Het is uiteraard een enorme opsteker voor de beide voetbalclubs, maar de voorgeschiedenis was lang, zelfs voorpoliieke begrippen héél lang, wethouder Doeke Fokkema refereerde daar ook aan in zijn beantwoording op de gestelde vragen. Die kritische geluiden kwamen met name van de fracties van VVD, bij monde van fractievoorzitter Lokje Efdé en Grien Links, Dirk van der Wal voerde namens die fractie het woord. Maar dat deden ze niet nadat ze naar twee uiterst integere betogen van BCV -voorzitter Age Kramer en Hardegrijp-preses Wijnand Kelders hadden geluisterd. Die hielden de raad voor welk maatschappelijk belang op de achtergrond meespeelde, dat het dus niet alleen ging om 'die pear fuotballers', maar om een hele grote groep mensen, jong en oud die van zo'n accommodate zou kunnen profiteren.

Hun woorden sneden hout, dat was aan de raad te merken. De fracties reageerden. Dirk van der Wal namens GrienLinks: "Net dwaan, it is puere lúkse." En ook Lolkje Efdé (VVD) was mordicus tegen: "Sa'n ynvestearring is op dit momint net ferantwurde, it is in fors bedrach en dat is noch mar in skatting. Stuitend dat de oare fraksjes dêr sa makkelik oer dogge."

Het CDA roemde bij monde van de heer Haenen de maatschappelijke betrokkenheid van de betrokken voetbalclubs: "Dit is niet alleen een Burgum-Hardegarijp-feestje, ook andere sporters kunnen hier gebruik van maken, je zou het kunnen zien als een sporthal zonder dak. De CU, in casu de heer Hooijenga, wilde eigenlijk wel dat er nog eens goed gekeken gaat worden naar een totaalplan, dus inclusief de Westermar. Hij diende een motie met die strekking in, maar die, bleek later, haalde het niet.

Binne de Vries was kort van stof: "Alle lof, wy stimme der mei yn." Rinze Eizema (PvdA): "Wy binne oertsjûge fan it belang, op dit momint is it ferantwurde." Hessel Bouma van GBT: "Dy fjilden meie der komme, wat betreft de Westermar hâld ik noch efkes in slach om 'e earm. Miskien is it in mogelikheid om it keunstgers op it dak te lizzen, is dat yn alle gefallen grien."

Wethouder Doeke Fokkema bepleitte om nu verder geen uitstel toe te passen: "It hat lang genôch duorre en de clubs hawwe sjen litten mei harren eigen ynbring en kreativiteit finansjele ferantwurdelikens nimme te wollen." De VVD en GrienLinks dienden daarna een amendement in waarin het voorstel van BenW werd afgeraden, maar ook dat haalde het niet. En daarmee was het een feit: op sportpark Koningsland in Burgum en sportpark De Warren yn Hurdegaryp ligt binnen afzienbare termijn een kunstgrasveld. En dus konden de vertegenwoordigers van die beide clubs met een goed gevoel naar huis. Eindelijk had al hun 'krewearjen fertuten dien'.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Vlammen slaan uit schoorsteen bij woning in Drachten

Vlammen slaan uit schoorsteen bij woning in Drachten

regionaal nieuws

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919



regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland


regionaal nieuws

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

regionaal nieuws

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt



kwijt / misdaad in je straat

Fiets gevonden in Buitenpost

Fiets gevonden in Buitenpost