11.7 °C

Eastermar wint andermaal

ma 12 oktober 2015, 17.05 uur

EASTERMAR - Zaterdag mocht het Eastermarder vlaggenschip de reis naar Ulrum maken voor een onderonsje met de club die hen een x-aantal jaar geleden de weg naar een klasse omhoog versperde (1-1), al lag hem dat toen niet geheel aan de tegenstander. De tijd voor revanche was dus eindelijk aangebroken. Dit keer was Vvsv '09 echter verreweg de underdog, er werd slechts 1 punt verzameld in 4 wedstrijden, waar de teller bij Eastermar al op 7 stond, uit drie.

Trainer Eric Boersma had voor deze zonnige Groningermiddag een aantal verrassingen in petto voor zijn team, zo mocht Harm Tseard Heidbuurt op de bank plaatsnemen. Tevens stond Jurryt Jonkman weer in de basis. Dat laatste had ongetwijfeld te maken met een fysiek ongemak van Albert Brouwer. Ronald Vanger was als keeper niet beschikbaar dit weekend (Na al het staken besloot hij te genieten van een welverdiend weekendje weg). Zijn plek onder de lat werd ingenomen door spits Pieter Sikkema, die met Kees Schotanus als concurrent zijn kansen voorin met de week ziet afnemen en dus besloot de handschoenen aan te trekken.

Achterin kreeg Jonkman gezelschap van Thomas van Holsteijn op de brommer, Stefan Brouwer op zijn quad en Richard Brouwer op zijn befaamde eenwieler.

Op de flanken kregen Jille van der Wal en Simon Dijkstra wederom het vertrouwen, centraal konden Tsjalling van Dijk, Sander Smedema en El Chapo Venema de rollen verdelen.

Doelpunten werden verwacht van Kees Schotanus, omdat de clubtopscorer van de huidige competitie (HT Heidbuurt) op de bank zat.

Naast Heidbuurt en Brouwer zaten Lieuwe Nijboer en de op het laatste moment gevraagde Robert Tienstra. Tienstra was van plan geweest met Eastermar 2 verder te werken aan hun titelrace, maar besloot ditmaal het eerste uit de brand te helpen.

Nadat pupil van de week Mara Bodde het net had weten te vinden floot de scheidsrechter van dienst voor het begin van de wedstrijd.

De thuisploeg liet zich als verwacht wat inzakken en liet Eastermar het spel maken op het zware en net wat te lang gemaaide hoofdveld. Als ze de bal hadden werd die linea recta met een flinke boog naar de plaatselijke voorwaartsen getrapt. Precies zo'n dwarrelbal vloog in de 14e minuut over de Eastermarder defensie heen, omdat de spits er eerder bij was dan de verdediging en doordat keeper Pieter Sikkema pas op het allerlaatste moment uit zijn doel kwam was het mogelijk dat de spits met behulp van een graspol de verre hoek wist te vinden: 1-0.

Eastermar ging hierna op zoek naar de gelijkmaker, ze gingen echter te veel mee in het niveau van de scheidsrechter en omdat ook alle tweede ballen verloren gingen werden er niet bijster veel kansen gecreëerd.

Totdat Stefan Brouwer in de 34e of 40e minuut besloot mee te gaan bij een hoekschop. De bal vond zijn voorhoofd en hij knikte hem vervolgens uitstekend via de grond in de verre hoek: 1-1.

Omdat hierna vrij weinig meer werd gescoord bleek dit logischerwijs meteen de ruststand te zijn.

Na de rust kwam een feller Eastermar aan het daglicht. Duels werden vaker gewonnen en er werd vaker geprofiteerd van foutjes bij de tegenstander. In de 51e minuut werd zo'n fout op uitgekiende wijze afgestraft door de in bloedvorm verkerende Simon Dijkstra, hij had doordeweeks tweemaal een boete ontvangen voor te langzaam rijden door de Nieuwstad in Groningen maar wist ditmaal wel te scoren: 1-2!

5 minuten later floot de scheids voor een indirecte vrije trap op de 5 meter lijn in het Eastermarder strafschopgebied, hij had namelijk geconstateerd dat Pieter Sikkema de bal te lang vast had gehouden.
Stefan Brouwer gaf de scheids vervolgens het goedbedoelde advies, dat met zijn fluitkwaliteiten het wellicht beter was zijn geluk te beproeven in de korfbalsport. Dit werd echter niet gewaardeerd en Brouwer ontving een gele kaart. De bal werd opzij gelegd en snoeihard op het hoofd van Jurryt Jonkman getrapt, die deze inzet vervolgens promoveerde tot hoekschop.

In de 65e minuut vond trainer Eric Boersma het nodig in te grijpen, hij haalde Jurryt Jonkman en Simon Dijkstra naar de kant en stuurde Harm Tseard Heidbuurt en de niet geheel fitte Albert Brouwer de weide in.

10 minuten later maakte Kees Schotanus er met zijn derde van het seizoen 1-3 van. Zijn teller staat echter nog altijd op 1 minder dan die van Harm Tseard Heidbuurt.

De wedstrijd was echter nog niet gespeeld, de thuisploeg wist met enige regelmaat uit zijn schulp te kruipen en werd steeds gevaarlijker, in de 76e minuut leidde dit tot een strafschop, Stefan Brouwer riep zijn tegenstander op volgens de scheidsrechter onreglementaire wijze een halt toe.

De bal werd onberispelijk binnen getrapt: 2-3.

De laatste minuten werden hierdoor nog aardig spannend, gescoord werd er echter niet meer en zo bleef Eastermar dit seizoen nog een week langer zonder verliespartij.

Op datzelfde moment floot een andere scheidsrechter in Eastermar voor het einde van de wedstrijd van VVE2, zij hadden het een stuk overtuigender gedaan dan het vlaggenschip, door doelpunten van Geale Tadema (3) en Erik Dijkstra was er gewonnen met 4-0.

Volgende week wacht in Eastermar de strijd met de tevens ongeslagen titelfavoriet SV Haulerwijk.