Account
Logo
Zoeken
8.1 °C

Dorpen hebben voor 6 ton aan plannen

vr 9 oktober 2015, 11.55 uur

MITSELWIER - De vier waddendorpen Metslawier, Holwerd, Ee en Paesens-Moddergat hebben samen voor 600.000 euro aan plannen op papier gezet. Binnen de vier dorpen zijn al dorpsontwikkelingsmaatschappijen (DOM’s) opgericht. Met het projectplan Waddendorpen 4.0 willen de dorpen de beschermde dorpsgezichten aantrekkelijker maken voor inwoners en bezoekers. De Dongeradeler dorpen mikken op financiering vanuit het Waddenfonds.

Metslawier
Elk dorp heeft een deelproject ontwikkeld. Metslawier wil de oude glorie en centrale functie van stinsenterrein van state Unia graag herstellen. Ook de omgeving in en rondom de Tsjerkebuorren moet kwalitatief worden aangepakt. De terp wordt beter toegankelijk, zodat de historie van de ‘Tsjerke op ‘e Terp’ weer voor iedereen zichtbaar is.

Holwerd wil aanpak Hegebuorren
Het doel van het project in Holwerd is om de Hegebuorren in zijn oude glorie te herstellen. De straat met haar karakteristieke hoogteverschil tussen woningen en straatniveau moet door het opknappen van de unieke taluds en gemetselde stoepjes weer een harmonieus geheel worden.

Ee wil weer vlasdorp worden
Het terpdorp Ee wil de bekendheid als Vlasdorp vergroten. Een van de pijlers daarbij is de hernieuwde functie van museum ’t Braakhok, waar veel machines en werktuigen staan die werden gebruikt in het vlaswerkingsproces. Van deze tentoonstelling moet een volwaardige expositie gemaakt worden. Het plantsoen in het dorp wordt heringericht en opgeknapt tot ‘Flaaksplein’.

Zenders in Paesens-Moddergat
Paesens-Moddergat is decennia lang een zendlocatie geweest met verschillende vormen van zenden. Het leent zich nog steeds uitstekend voor zendactiviteiten vanwege de voor dit Waddengebied zo karakteristieke elementen: duisternis en schone lucht. De DOM wil nu de zendlocatie gaan gebruiken voor educatie. Op deze plek kan men de fascinatie van het zenden ervaren, wereldwijd signalen opvangen en communiceren via de maan en meteorieten. Het verhaal van de Waddenzee en de noodsituaties die dit met zich mee kan brengen, kan hier worden verteld en verbeeld.

Voor financiering van deze projecten hebben de vier DOM’s een aanvraag gedaan bij het Waddenfonds. Het totale project kost ruim € 600.000,- waarvan 40% door het Waddenfonds vergoed kan worden.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland



regionaal nieuws

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

regionaal nieuws

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt


kwijt / misdaad in je straat

Fiets gevonden in Buitenpost

Fiets gevonden in Buitenpost



regionaal nieuws

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof