Account
Logo
Zoeken
3.8 °C

Partijen kritisch over vervolg koopzondagen

vr 9 oktober 2015, 0.43 uur

DOKKUM - Over het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Dongeradeel om de koopzondagen in Dokkum te houden en uit te breiden, is donderdagavond kritisch gereageerd. Dat werd gedaan tijdens de raadscommissie Mienskip en Middels waar met name de Christenunie bij monde van fractievoorzitter Rein Ferwerda een behoorlijk aantal kanttekeningen op het voorliggende voorstel had. Voor het vervolg van de koopzondagen lijkt wel een meerderheid te zijn, maar of er binnen de coalitie van CDA, FNP en Christenunie overeenstemming is, zal pas blijken tijdens de eerstvolgende gemeenteraad wanneer het besluit wordt genomen.

“Wat komt der sa noch terjochte fan ‘e sneinsrêst”, was het geluid dat Ferwerda donderdagavond liet horen. Een heel andere insteek dan toen de proef voor koopzondagen werd gestart. Alleen het CDA en de PvdA stemden toen tegen, de overige partijen waren voor het openen van winkels op zondag in Dokkum. De proef kwam er in 2014 op verzoek van de Ondernemersvereniging Dongeradeel en is door diezelfde vereniging geëvalueerd. Ferwerda had ook moeite met de gehouden enquête en de presentatie van de resultaten. Hij wees op het feit dat van de negen supermarkten 5 open zijn, maar ook 4 dicht. Ook werd de enquête door 72 ondernemers niet ingevuld. De partij lijkt in ieder geval een draai te maken in haar standpunt. “De ChristenUnie hat grutte problemen mei dit útstel”, aldus Ferwerda.

Het CDA bleef wat vaag in haar argumentatie. Fractievoorzitter Esther Hanemaaijer bleef op dezelfde koers als eerder en had haar vraagtekens bij de verschillen die er in het plan zijn binnen en buiten de bolwerken. “We moeten een situatie creëren die goed uitpakt voor heel Dongeradeel. Waarom blijft deze onevenwichtigheid voortbestaan?” Hanemaaijer had ook kritiek op de enquête. “Tsja, ik moet de eerste persoon nog tegenkomen die op zondag een broek komt en vervolgens tegen de koopzondag is”. De partij is wel positief over het voorstel, maar leek donderdagavond nog geen definitief besluit genomen te hebben of het voor of tegen was.

Fractievoorzitter Lolke Folkertsma (FNP) drukte zijn coalitiegenoten van CDA en Christenunie graag met de neus op het coalitieakkoord, waarin de drie partijen zich voor de proef uitspraken. “Us kolleezje stiet midden yn ‘e mienskip”, vond Folkertsma. “Wy konstatearje dat der in ferlet fan is”. De partij heeft de steun van de oppositie nodig om haar wens ook daadwerkelijk door te kunnen laten gaan. VVD en ABD waren beide voor en ook Jouke Douwe de Vries van Dongeradeel Sociaal liet weten voorstander te zijn. De PvdA in Dongeradeel is als enige partij altijd tegenstander van de koopzondagen geweest. “Een collectieve rustdag hebben we in ieder geval nodig”, aldus fractievoorzitter Kootje Klinkenberg.

Er werd door het college van B&W niet alleen voorgesteld om met de koopzondagen door te gaan, de wens om tot verruiming van openingstijden op de zondag wordt ook gehonoreerd als het aan het college ligt. Het college van B&W stelt voor om al om 12.00 uur op zondag open te mogen gaan in plaats van 13.00 uur. De gemeenteraad neemt tijdens de eerstvolgende raadsvergadering een definitief besluit.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Veel gezelligheid tijdens zonnig Kingcity in Drachten

Veel gezelligheid tijdens zonnig Kingcity in Drachten


regionaal nieuws

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag

Mevrouw Wobbes-Drent viert 101e verjaardag


regionaal nieuws

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette

Oliespoor van 500 meter door lekkende Corvette


regionaal nieuws

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland

Zeven lintjes uitgereikt in Smallingerland




regionaal nieuws

Snelweg A7 volledig dicht door ongeval

Snelweg A7 volledig dicht door ongeval