Account
Logo
Zoeken
7.9 °C

Vernederen en mishandelen vriendinnen:eis cel

do 1 oktober 2015, 18.04 uur

LEEUWARDEN - Een 51-jarige inwoner van Jistrum zou in de afgelopen zeven jaar drie (ex) vriendinnen stelselmatig hebben mishandeld, bedreigd en geïntimideerd hebben. De vrouwen deden alle drie aangifte. Donderdag eiste officier van justitie Eelco Jepkema twaalf maanden cel waarvan de helft voorwaardelijk en een proeftijd van drie jaar. De officier wil verder een contactverbod voor alle drie de vrouwen en hun families. De Jistrumer kreeg via datingsites contact met de vrouwen.

Als de relatie nog maar amper onderweg was, zou de man zich zeer dwingend en jaloers hebben opgesteld. De vrouwen moesten alles wat aan vroegere relaties deed denken letterlijk achter zich laten. Ze zouden zijn vernederd en mishandeld. Een van de vrouwen had verklaard dat ze gemiddeld twee keer per week in het gezicht werd gespuugd en eenmaal in de week aan het haar werd getrokken. De verdachte zou haar een keer mee hebben genomen in het weiland achter zijn woning. Daar moest ze een kuil graven terwijl hij een bijl vast hield.

Later zag de vrouw dat op de bijl de woorden 'de strijdbijl begraven' stonden geschreven, maar ze zou ondertussen doodsangsten hebben uitgestaan. De Jistrumer zou haar ook tot drie keer hebben meegenomen naar de plek waar Marianne Vaatstra is vermoord. 'Je vraagt erom dat het jou ook overkomt', zou hij gezegd hebben. Verder zou de man haar hebben mishandeld, onder andere door haar een knietje in de rug te geven en haar zo stevig bij de armen te pakken dat ze er blauwe plekken aan overhield. De andere vrouwen hadden soortgelijke verklaringen afgelegd.

De buren van de Jistrumer hadden gezegd dat er in de woning geregeld geruzied werd en dat ze een paar keer hadden gezien dat een van de vrouwen buiten was gesloten. De twee andere vrouwen hadden eerder een relatie met de Jistrumer. Een van hen had al in 2009 aangifte gedaan. Die aangifte werd in eerste instantie geseponeerd. Na de twee nieuwe aangiftes kwam die zaak ook weer tevoorschijn. De Jistrumer ontkende in alle toonaarden. Hij dacht dat de vrouwen een complot hadden gesmeed om hem een hak te zetten. Uit financiële motieven, vermoedde hij.

Hij had aan twee vrouwen geld geleend. Toen de geldkraan was dichtgedraaid en hij de deurwaarder erop af had gestuurd, zou er aangifte zijn gedaan. Tijdens de rechtszaak vroeg hij zich meerdere malen af waarom de vrouwen bij hem waren gebleven, als hij zo'n tiran was. De vrouwen willen een schadevergoeding. Alle drie zouden ze nog steeds kampen met psychische gevolgen van de mishandelingen en vernederingen. Ze vorderen respectievelijk 3200, 8796 en 500 euro van de Jistrumer.
De Leeuwarder rechtbank doet op 15 oktober uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Vlammen slaan uit schoorsteen bij woning in Drachten

Vlammen slaan uit schoorsteen bij woning in Drachten

regionaal nieuws

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919



regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland


regionaal nieuws

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

regionaal nieuws

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt



kwijt / misdaad in je straat

Fiets gevonden in Buitenpost

Fiets gevonden in Buitenpost