Account
Logo
Zoeken
10.8 °C

Verdachte ontloopt schadeclaim van 2 ton

vr 4 september 2015, 18.00 uur

LEEUWARDEN - Een ex-inwoner van Drachten (39) moet binnenkort ruim vijf maanden brommen. Politierechter Tom Wiersma legde die straf vrijdag op voor een reeks diefstallen. De Drachtster had, samen met een 30-jarige inwoner van Gorredijk, op Hemelvaartsdag bij een bushalte bij Garyp een fiets gestolen. Het bleek om een lokfiets te gaan, die daar door de politie was neergezet omdat er veel fietsen worden gestolen. Via een track&trace systeem kon de politie nauwlettend in de gaten houden waar de fiets naar toe werd gebracht.

De dieven werden opgepakt bij de Tjaardaflat in Drachten, waar de vriendin van de oudste verdachte woont. De man staat ingeschreven in Leeuwarden, hij heeft geen vaste woon- of verblijfplaats. Hij was ook betrokken de diefstal van een andere fiets. Die werd eind december vorig jaar gepikt bij een woning in de Leeuwerikstraat in Drachten. Dat was 's nachts, de volgende ochtend zag de eigenaar zijn fiets al op Marktplaats staan. Een politieagent deed zich voor als koper.

In deze zaak werd de verdachte veroordeeld wegens heling. De schade aan de fiets, iets meer dan 350 euro, moet hij betalen. Verder had de man op 22 april vorig jaar metaal gestolen uit een container met oud ijzer. Hij had vrijdag ook een beetje geluk: de rechter sprak hem vrij van de diefstal van koper en andere materialen van een gaswinningslocatie aan de Doktersheide in De Tike. Vanaf eind november tot 6 december vorig jaar waren er spullen gestolen van de gaslocatie.

De dieven namen nogal wat risico: een deel van de gestolen spullen was licht radioactief. Getuigen hadden een auto met daarin twee mannen gezien, maar dat was niet genoeg om de verdachte te veroordelen. Daarmee ontliep hij niet alleen een straf, maar ook een schadeclaim van bijna twee ton. De eigenaar van de locatie, een olie- en gaswinningsbedrijf, had een schadevergoeding van bijna 190.000 euro ingediend.

Voor de overige feiten kreeg de man een celstraf van zes weken. Hij liep nog in een proeftijd, hij had vier maanden voorwaardelijke celstraf boven zijn hoofd hangen. De rechter bepaalde dat hij die straf alsnog moet uitzitten. De Gorredijkster kreeg voor de diefstal van een lokfiets een celstraf van twee weken. Net als zijn medeverdachte heeft ook hij een strafblad. Beide verdachten kwamen vrijdag niet naar de rechtbank.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



ondernemend nieuws

Bespaar met zonnepanelen: een slimme investering

Bespaar met zonnepanelen: een slimme investering


regionaal nieuws

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919



regionaal nieuws

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen

regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland




regionaal nieuws

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt