Account
Logo
Zoeken
4.5 °C

Lagere straf voor dodelijk ongeval bij Joure

do 3 september 2015, 15.45 uur

LEEUWARDEN - De 24-jarige vrachtwagenchauffeur uit Harkema die op 12 juni vorig jaar bij de rotonde van Joure achterop een file reed, kreeg donderdag een beduidend lagere straf dan twee weken geleden door de officier van justitie was geëist. De officier eiste de maximale werkstraf (240 uur) en een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar. De officier vond dat de Harkemaster 'aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend' had gereden.

Daarmee had hij zich schuldig gemaakt aan overtreding van artikel 6 van de Wegenverkeerswet en dat is een misdrijf. De rechtbank kwam tot een lagere kwalificatie: de vrachtwagenchauffeur heeft gevaar op de weg veroorzaakt. Dat valt onder artikel 5 van de Wegenverkeerswet en is geen misdrijf maar een overtreding. De chauffeur kreeg donderdag een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar. Hij was in slaap gevallen voor hij op de laatste auto in de file botste.

De inzittende van die auto, een 57-jarige inwoner van Haule, overleed ter plekke. De vrachtwagenchauffeur merkte na de laatste afslag voor de rotonde, de afslag Joure-West, dat hij vermoeid was. Hij was van plan om bij het eerstvolgende tankstation -na de rotonde- rust te nemen. Hij was al langzamer gaan rijden en was vervolgens in slaap gevallen. De rechtbank gaat er vanuit dat het om een eenmalig incident gaat. De Harkemaster had een lange werkdag achter de rug, maar er zijn geen aanwijzingen dat hij het Rijtijdenbesluit heeft overtreden.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381


regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'





regionaal nieuws

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand


Poll: Goede keuze of niet?

Ja  
26.5%
Nee  
55.3%
Maakt me niet uit  
18.3%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!