4.2 °C

Tilster winst te mager voor bekervervolg

zo 30 augustus 2015, 20.15 uur

KOOTSTERTILLE - Friese Boys op doelsaldo verder

Een bijna onmogelijke opdracht, die achteraf toch mogelijk was geweest. Een overwinning van tenminste vier doelpunten verschil had SC Kootstertille achteraf in de volgende ronde kunnen brengen. Het positieve voor de Tilsters was echter de verdiende 3-2 overwinning op de derde klasser. Een tegenvallend Friese Boys werd op basis van het doelsaldo echter groepswinnaar.

Het eerste halfuur had de thuisclub het lastig om in het juiste ritme te komen. Jorrit Boersma had namens de gasten de score na tien minuten spelen dan ook moeten openen maar was te wild met zijn afronding. Vijf minuten later had Friese Boys alsnog een voorsprong genomen hoewel men bij de vlot lopende aanval opvallend veel ruimte genoot. Erik Hilboezen vonniste bijna vanaf de elfmeterstip kiezelhard voor 0-1. Pas na een halfuur ontrok SC Kootstertille zich aan het onrustige spel en kwam aan enkele prima kansen.

Een goedgemikte inzet van Aize Storm werd op formidabele wijze door Friese Boys doelman Auke Hoekstra uit zijn doel geranseld en even later onderscheidde de sluitpost zich andermaal, nu op een inzet van Jouke Waaksma Bzn. De bezoekers hadden ook zo maar met een 0-2 voorsprong aan de thee kunnen beginnen als Sander Hoekstra de bal niet rakelings had naast gekegeld.

De Tilsters kwamen met enkele aanpassingen met nieuw elan uit de kleedkamer en brachten binnen vijf minuten spelen de wedstrijd in evenwicht. Aize Storm belastte zich met een vrije schop rand zestien en krulde de bal met uiterste precisie stijf in de kruising; 1-1.

Twee minuten later kwam SC Kootstertille zelfs op voorsprong via een schitterende treffer van Tom van der Veen die doelman Auke Hoekstra kansloos passeerde. Een verdedigend slippertje aan thuisclubzijde gaf A. Bosma namens Friese Boys gelegenheid zijn team langszij te schieten maar diens inzet smoorde in een vol strafschopgebied. Tien minuten voor afloop bouwden de Tilsters de score verder uit. Aize Storm gaf de bal met de juiste snelheid richting Tom van de Veen die met een oogstrelende stift de kamikaze actie van doelman Hoekstra afstrafte en daarmee de stand stijlvol op 3-1 bracht.

Friese Boys probeerde steeds meer op de fysieke toer de Tilster marge in te perken en dat leverde tien minuten voor afloop succes op. De ruimte in het Tilster centrum bood Pier Kempenaar gelegenheid doelman Albert Jan Merkus in de verste hoek te verassen; 3-2. In de slotminuten had de thuisclub de marge opnieuw op twee treffers kunnen brengen waarbij Tom van der Veen zijn puike optreden van nog meer glans had kunnen voorzien. De matchwinnaar lepelde de aangever van Wopke Hoekstra echter nipt over het doel.