Account
Logo
Zoeken
4.3 °C

Dochter en stiefdochter misbruikt: eis 3 jaar

di 25 augustus 2015, 18.15 uur

LEEUWARDEN - Een 50-jarige inwoner van Kollum heeft zijn minderjarige dochter en, in een volgende relatie nadat zijn huwelijk was stukgelopen, zijn eveneens minderjarige stiefdochter seksueel misbruikt. Beide slachtoffers waren tien tot twaalf jaar oud toen ze door hun vader respectievelijk stiefvader werden misbruikt. Dinsdag eiste van justitie Roelof de Graaf drie jaar cel plus een jaar voorwaardelijk tegen de Kollumer.

Tijdens de rechtszitting betuigde de man meermaals spijt. Vooral als het over zijn dochter ging, kon hij de tranen niet bedwingen. De dochter heeft geen aangifte gedaan, zij had verklaard dat zij het misbruik een plekje heeft gegeven. Dat er geen aangifte is gedaan, wil overigens niet zeggen dat de vader niet vervolgd kan worden. De dochter had tegen de politie gezegd dat ze ongeveer 8 jaar oud was toen ze seksueel contact had met haar vader. De verdachte schatte dat ze elf, twaalf jaar oud was.

Na de echtscheiding, in 2008, kreeg hij een relatie met de moeder van het tweede slachtoffer. Hij schatte dat hij zijn stiefdochter 30 tot 50 keer heeft misbruikt. Meestal bleef het bij betasten, vaak als het meisje onder de douche stond. Het begon toen ze een jaar of tien oud was. De Kollumer erkende dat hij wist dat hij fout zat. 'Maar ik durfde er met niemand over te praten', zei hij. Het misbruik kwam eind november 2014 aan het licht. De moeder vertrouwde het niet toen haar dochter een berichtje van haar stiefvader kreeg.

Volgens gedragsdeskundigen had de Kollumer behoefte aan intimiteit. Omdat hij op dat vlak in zijn relaties kennelijk tekort kwam, zocht hij het bij degenen die het meest op zijn partners leken: hun dochters. De deskundigen constateerden een lichte depressieve stoornis en een persoonlijkheidsstoornis. De man zou niet pedofiel zijn. Vanwege de stoornissen is hij verminderd toerekeningsvatbaar. Omdat hij volgens de deskundigen in een soortgelijke situatie weer in de fout zou kunnen gaan, is een behandeling noodzakelijk. De officier eiste een extra lange proeftijd van vijf jaar. De Leeuwarder rechtbank doet op 8 september uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

PowNed bezoekt Ameland vanwege Sunneklaas-meeting

PowNed bezoekt Ameland vanwege Sunneklaas-meeting

regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
74.3%
Heel misschien wordt het nog wat....  
3.4%
Ik hoop dat het doorgaat!  
22.3%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie




regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'