Account
Logo
Zoeken
12.7 °C

Eis: maximale werkstraf voor dodelijk ongeval

do 20 augustus 2015, 12.45 uur

LEEUWARDEN - Tegen een 24-jarige vrachtwagenchauffeur uit Harkema is donderdag bij de Leeuwarder rechtbank de maximale werkstraf van 240 uur geëist en een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar. Bij de rotonde bij Joure botste de chauffeur op 12 juni vorig jaar met een behoorlijke snelheid op een aantal langzaam rijdende auto's. Een 57-jarige inwoner van Haule kwam daarbij om het leven. Twee automobilisten raakten gewond.

De vrachtwagenchauffeur was in slaap gevallen, hij had de langzaam rijdende file te laat opgemerkt. De man zei zelf dat hij ongeveer 500 meter voor de plek van de botsing in slaap moet zijn gesukkeld. Hij had een lange werkdag achter de rug. Hij was 's ochtends om half vier begonnen, het ongeval vond aan het einde van de middag plaats. De Harkemaster zei dat hij na de afslag Joure-West, vanaf Sneek de laatste afslag voor de rotonde, plotseling voelde dat hij moe werd.

Hij had die dag een extra rit gedaan met zijn koelvrachtwagen. Vanwege de energievretende temperatuurverschillen -van 4 graden in de koeling tot 22 graden in de buitenlucht- was hij extra vermoeid geraakt. Hij schrok wakker toen hij vijf tot acht meter van de auto van het latere slachtoffer verwijderd was. Hij heeft nog een ruk naar links aan het stuur gegeven, maar het mocht niet meer baten.

De Harkemaster heeft zich zeer schuldbewust opgesteld. Hij heeft een gesprek gehad met de nabestaanden en aan het einde van de zitting bood hij zijn excuses aan. Er zijn geen aanwijzingen dat hij het rijtijdenbesluit heeft overtreden. Hij had weliswaar een werkdag van meer dan twaalf uur achter de rug, maar al met al had hij wel voldoende rust genomen. Volgens de reclassering is hij zich 'pijnlijk bewust' van de gevolgen van het ongeval voor alle betrokkenen.

'Ik denk er elke dag aan wat er die dag gebeurd is', zei donderdag tegen de rechtbank. Hij had geen strafblad. Daar hield de officier van justitie rekening mee bij zijn strafeis. Ook liet de officier meewegen dat de Harkemaster zijn baan kwijt zou raken als hij een onvoorwaardelijke rijontzegging opgelegd zou krijgen. De Leeuwarder rechtbank doet op 3 september uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



ondernemend nieuws

Bespaar met zonnepanelen: een slimme investering

Bespaar met zonnepanelen: een slimme investering


regionaal nieuws

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919



regionaal nieuws

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen

regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland




regionaal nieuws

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt