Account
Logo
Zoeken
7 °C

Honden kregen te weinig te eten: werkstraf

ma 17 augustus 2015, 12.45 uur

LEEUWARDEN - Op 13 november vorig jaar moest de politie pepperspray gebruiken om twee vechtende honden uit elkaar te halen. De pitbull-achtige honden waren slaags geraakt in de achtertuin van een woning aan de Burgemeester Bothenius Lohmanlaan in Burgum. De dieren hadden elkaar behoorlijk toegetakeld, ze hadden allebei bijtwonden. Maar er was meer aan de hand: een dierenarts constateerde dat de honden ondervoed waren, ze waren broodmager.

De eigenaar, een 25-jarige Burgumer, moest zich maandag voor de politierechter verantwoorden. De man was het er niet mee eens dat hij zijn dieren slecht verzorgd zou hebben. Volgens hem waren de beesten al twee weken zwaar aan de diarree geweest. Hij had pillen gehaald en de beesten op advies van de dierenarts aan de rijst met havermout gezet. De dierenarts die de honden op verzoek van de politie had onderzocht, concludeerde dat ze al maandenlang ondervoed moeten zijn geweest.

'Bullshit. Die man heeft er geen verstand van', zei de verdachte. De arts had ook een harde keutel gevoeld in de buik van één van de honden. Dat kon de politierechter moeilijk rijmen met wat hun baasje zei, dat ze aan de diarree waren. Ook vond de rechter het opvallend dat een eerder gevecht tussen de honden via de sociale media op internet was beland. Dat was volgens de Burgumer door iemand anders gedaan. Eén van de honden was via internet bij de verdachte beland, hij had het dier via Marktplaats gekocht.

De andere hond was bij iemand anders in beslag genomen. De Burgumer heeft de honden teruggekregen, nadat ze eerst waren aangesterkt. Hij houdt ze bij elkaar weg en is van plan om één van de honden weg te doen. Met alle aantijgingen aan zijn adres was hij het duidelijk niet eens. Toch vond de rechter dat de man de honden slecht had verzorgd door ze te weinig te eten te geven. 'De dierenarts heeft er geen enkel belang bij om te liegen', aldus de rechter. De Burgumer kreeg een geheel voorwaardelijke werkstraf van 40 uur. De officier van justitie had 40 uur onvoorwaardelijk geëist.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




ondernemend nieuws

Frl Bewind jarig: 20 jaar!

Frl Bewind jarig: 20 jaar!