7.1 °C
Pieter van der Iest wint NK Stockcar F1
© WâldNet |  Foto: Meindert Acda (archieffoto)

ma 10 augustus 2015, 10.20 uur

HARKEMA - Autocrosser Pieter van der Iest uit Harkema is zondag in het Noord-Hollandse Sint Maarten Nederlands kampioen Stockcar F1 geworden. 80 coureurs streden gedurende de dag voor één van de 35 finaleplaatsen. Van der Iest, die de hele dag al erg sterk reed, wist zich als derde voor de finale te plaatsen.

In de finale wist de Harkemaster al snel de leiding van de race in handen te krijgen en een royale voorsprong op te bouwen op de nummer twee van dat moment, zijn vader en teven Nederlands kampioen van 2008 Jan van der Iest. De felle strijd op de bloedsnelle baan resulteerde in een slijtageslag met flinke botsingen en meerderde stockcars die over de kop sloegen. Door de zware crashes moest de race een aantal maal geneutraliseerd worden. Ook na de neutralisaties wist Pieter van der Iest de koppositie vast te houden en daarmee voor het eerst in zijn stockcarcarrière Nederlands kampioen te worden. Jeroen Wekema uit Yde werd tweede, gevolgd door Arjan Koorn uit Den Burg. Jan van der Iest zakte uiteindelijk door een lekke band terug naar de elfde positie.

De Nederlands kampioen van 2014, Willem Sieger de Vries uit Hantum, moest in het achterveld starten, maar wist zich knap naar voren te werken. Door zijn uitgelezen rijstijl wist hij na de eerste herstart uit de problemen te blijven en zich uiteindelijk op te werken tot een nette vijfde plek. Van de overige Friezen in het startveld werd Ouke Bijlsma uit Sint Annaparochie zevende, Evert Jacob Klok uit Harkema werd tiende.