Account
Logo
Zoeken
8.8 °C
Foto: Geert Huisman

Grou in z'n element op woelig Heegermeer

ma 27 juli 2015, 19.29 uur

WOUDSEND - Woudsend - Het werd, vonden ze zelf, dat ze weer eens een wedstrijd moesten winnen en blijkbaar had schipper Douwe Visser van Grou daar deze wedstrijd bij Woudsend op het Heegermeer voor uitgekozen. Een uitstekende keuze, want de omstandigheden waren zo ongeveer op het lijf van de Grousters geschreven. Het was een nogal herfstig ogende maandagmiddag met een pittige west-zuidwestenwind die af en toe de zes Beaufort aantikte. Een wind die van het Heegermeer een uiterst woelig wedstrijdwater maakte.

Het was 'bluisterich' en aangewakkerd door de krachtige wind werden er dikke plensbuiend over de oppervlak van het meer gejaagd. Dan werd het zicht gereduceerd tot minder dan honderd meter en werden de toppen van de golven afgeplat door de hevige regen. Het leek er even op als zou de wedstrijd worden afgeblazen, gezien de omstandighedenw as dat een heel reële optie, maar er werd tegen half drie alsnog gestart. 'It gie der om wei', de skûtsjes lagen regelmatig op één oor en eigenlijk was het wachten op het omslaan van een van de veertien. Maar gelukkig gebeurde dat niet, want daar zit niemand op te wachten, op een paar sensatiebeluste fotografen na misschien. Maar alles bleef overeind in dat eerste uiterst hectische kruisrak, in feite een pure en onvervalste survivaltocht over het woeste Heegermeer waar maar weinig toeschouwers waren komen kijken. Je kon het ze niet kwalijk nemen met dit weer. Maar gezeild werd er wel degelijk, en gestreden ook, op het scherp van de snede.

Sneek en Grou waren goed weg, evenals klassemenstrunner up Langweer dat zijn kans schoon zag toen bleek dat Earnewâld vooralsnog niet verder kwam dan de middenmoot. Later zakte Gerhard Pietersma zelf weg naar de op één na laatste plaats. En daarmee hypothekeerde hij zijn knappe plaats op kop van het klassement. Toen de kruitdampen waren opgetrokken bleek Pietersma in de ranglijst afgezakt naar een vierde plek. Winnaar werd Grou, zoals gezegd, dit waren de omstandigheden waaronder Douwe Visser en zijn bemanning gedijen, dan loopt het skûtsje als de bekende tierelier en dan ook kunnen ze hun sterke kanten onder bewijs stellen. En dat is met name de strategie op ruim water, als ze hun slagen kunnen kiezen en geen rekening hoeven te houden met de rest. De Grousters vergrootten het gat gaande de wedstrijd en ze kwamen in feite geen moment in de problemen. Problemen waren er eigenlijk alleen als er weer een dikke bui zwarte strepen op het Heegermeer trok en de windkracht de zes aantikte. Dan werdt de stategie en de wedstrijdtactiek even vervangen door zeiltechniek gekoppeld aan ervaring en zeilkunde.

De jury was zo verstandig om het bij een dik uur varen te houden onder het mom van 'sy hawwe har nocht wol' en dat was zonder meer een feit. Skûtsjesilen onder dergelijk af en toe barbaarse omstandigheden is bepaald geen sinecure. Aan boord bij Langweer werd bijna noch harder gejuicht vanweg de tweede plak, dan bij het winnende Grou en dat had alles te maken met het feit dat Langweer nu de nieuwe koploper in het klassement is en dus goede zaken deed in de strijd om het kampioenschap. Woudsend werd voor eigen, overigens schaars, publiek knap derde, voor Joure dat zijn goede vorm bevestigde door vierde te worden. Morgen, dinsdag, wordt er opnieuw gevaren bij Woudsend en dat betreft dan de afgelaste

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




kwijt / misdaad in je straat

Fiets gevonden in Buitenpost

Fiets gevonden in Buitenpost



regionaal nieuws

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

ondernemend nieuws

Frl Bewind jarig: 20 jaar!

Frl Bewind jarig: 20 jaar!




regionaal nieuws

Ree uit hek bevrijd door brandweer

Ree uit hek bevrijd door brandweer